АСТРОЛОШКИ ПОГЛЕД НА 2020. Година промена и изазова

Велика небеска вртешка и ове године свима нама који се васионом бесплатно возимо у плавкасто-зелено-смеђем каруселу званом Земља доносе много догађаја, промена, импресија и идеја. Та бесплатна вожња понекад кошта и превише, јер као и свако кретање изазива нове и нове ствари.
1
Фото: pixabay.com

На самом почетку године то је окупљање неоуобичајено много планета у знаку Јарца: Плутон је ту годинама, а сада је на 22. степену Јарца, што значи да су они рођени почетком и средином знака већ претрпели његов утицај. Његово понекад опако чишћење, уништавање оног што је на измаку снаге. Плутону се сасвим приближио Сатурн, иначе владар знака Јарца, и 12. јануара они ће бити у казими коњункцији.

Тај утицај Јарци и Шкорпиони одавно су осетили и на личном плану, а сви остали у складу са значењем куће која пада у знак Јарца. У овом знаку је и Србија и не треба се надати да ће нас заобићи промене. Мењају се и пуцају све овештале инстутиције, административни апарат, старе структуре, систем вредности, границе (знамо већ шта је с нашом), затим школство, однос према некретнинама, традицији итд.

Сатурн ће од 22. марта ући у Водолију и задржати се у њој до краја јуна, а тек 17. децембра сасвим изаћи из Јарца, после три године „чишћења”. А када овај знак већ први пут Плутон напусти 23. марта 2023. године, дефинитивно ништа више неће бити исто - у Србији, а и појединачно сваком дакле према значење куће.

У Јарцу је и Јужни Месечев чвор који буде око годину и по у сваком знаку, замишљена тачка пресека еколиптике која је кармичког утицаја (као и Плутон и Сатурн), што значи да се много шта дешава ван воље ранијом заслугом, што личном, што предачком. Северни Месечев чвор је у Раку. Понеки сматрају да је он бољег утицаја, а упућује ка чему се треба усмерити, симболици тог знака у коме је, док Јужни чвор (сад је у Јарцу) говори од чега се треба окренути.

Ову кармичку осу Чворови ће напустити у мају и Северни чвор ће прећи на последњи степен Близанаца, а Јужни на последњи степен Стрелца. Значи, од тада би требало окренути се симболици Близанаца, комуникацијама, разговору, здравом разуму, договору итд.

Јупитер је из Стрелца лане почетком децембра прешао у Јарца, па ће им целе ове године помагати да поднесу притиске, нарочито последњој трећој декади знака - првој су се већ десили немили догађаји. Свако ко зна у коју кућу му је ушао може ту да очекује побољшање и олакшање.

Марс је нетом из свог седишта Шкорпије прешао у Стрелца, па ће њима дати ветар у леђа, као и осталим ватреним (Лаву и Овну) и ваздушним (Ваги и Водолији) знацима.

Уран је у Бику и мења свима однос према материјалним вредностима. Помаже земљаним знацима (Јарцу и Девици) па и Рибама и Раковима. Развејава тензије и кардиналним знацима - Вагама, Раковима и Овновима - јер су они под неповољним, тешким углом од скупине планета у Јарцу. У астрологији појам тешког деловања планета није једностраног значења - он значи изазов и труд да се нешто уради, велику вољу. Илустрација за то је положај Сатурна у наталној карти Новака Ђоковића, у Стрелцу, у његовој кући партнерства, јавности, саиграча, противника. Његови противници на терену јесу тешки, али их он савлада. Знамо како - огромним трудом, радом и вољом.

Ангелина Арбутовић

 

Дани за промене или гужве

- 6-10. јануара коњункција Јупитер - Јужни чвор на  9. степену Јарца.

- 10. јануара - помрачење на 20. степену Рака, а уз стелијум, приближавање много планета: Сунца, Меркура, Сатурна, Плутона од 19. до 22. степена Јарца.  - ратнички Марс, симбол неких блискоисточних  држава, правиће неугодан аспект квадрата с Нептуном 28. јануара.

- од 25. до 26. фебруара  Марс ће бити у коњункцији са Чвором у Јарцу.

- од 3. до 22. марта Јупитер се ближи Сатурну и Плутону.

- од 17. до 18. марта коњункција Месеца и Јужног чвора истовремено с коњункцијом Марса и Јупитера, односно Плутона и Сатурна.

- оса чворова мења знаке 21. јуна.

Важни аспекти

Неколико је занимљивих небеских појава ове године.

1. Крај јануара - почетак фебруара циклус Јупитера поклапа се с банкротом Инвестиционе банке Лехман брадерс с последицом пада светских берзи 13-14. степена Јарца. Јупитер ће ту бити од 27. јануара па до краја фебруара.

2. Насупрот тачке кода се десио земљотрес с разорним цунамијима у Индијском океану 2004. године Сатурн ће доћи крајем јануара и на тој оси на  22. степену биће до 9. фебруара.

3. Коњункција Марса с Јужним Месечевим чвором 11. септембра 2001. године била је на почетним степенима Јарца, а ове године готово на истом месту почиње већ 16. фебруара па до 26-27.

4. Крајем прошле године, 26. децембра, десило се истородно помрачење Сунца као и 29. октобра 1929. које је најавило велику депресију. За активацију утицја помрачења сматра се да је релевантно неколико месеци,до пола одине ал сигурно да је јануар-фебруар ризично време.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести