МУКЕ СА ОДРАСТАЊЕМ И пси су напорни у адолесценцији

Пас вам је напунио седам-осам месеци и више не слуша. Штавише, када га позовете – погледа вас у очи и отрчи у супротном смеру? Једва да има власника који то нису искусили, а научници саветују да се не узнемиравате – јер пас је у пубертету.
psi
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Нова студија потврдила је препоруке стручњака да власници причекају да период пубертета прође. Научници кажу да пси тада пролазе кроз веома осетљиво раздобље, због чега се понашају као људи у истом периоду живота. Људи из искуства сами знају да се понашање паса у адолесценцији разликује од понашања младих и одраслих паса – каже Барбара Сматс са универзитета Мичиген у Ан Арбору, наводи Хина, преноси петмагазине.рс.

Та “веома добродошла” студија прва је која подржала мишљење стручњака, преноси америчко друштво за науку.

- Али власници често имају осећај да су подбацили када штенци дођу до адолесценције, што је у доби од око осам месеци код већине паса - рекла је Луси Ашер са универзитета Њукасл, која је водила ис­траживање.

- Попут тинејyера, чија су тела преплављена хормонима и чији мозак тада доживљава велике промене, пси у адолесценцији могу да престану да слушају своје власнике. А власници одговарају на то на различите начине. Неки псе кажњавају, неки их игноришу, а неки их се тада и реше - додаје.

Према подацима америчких прихватилишта за животиње, пси тог животног узраста најчешће и заврше у склоништима.

Како би утврдили на који начин пубертет мења понашање пса научни тим је пратио одрастање 70 женки немачких овчара, златних ретривера и лабрадора које су трениране као потенцијални пси водичи.

Штенци су оцењивани по томе колико су везани или траже пажњу власника седењем непосредно уз човека или показивањем осећања снажних веза с одређеном особом, као и по знацима тескобе приликом раздвајања попут дрхтања.

Пси у адолесценцији који су под стресом због раздвајања од власника чешће нису слушали ту особу, за разлику од других не­познатих особа које јесу, што као и код тинејyера указује на несигурност у том узрасту.

Како би испитали послу­шност, научници су тестирали псе прво у узрасту од пет месеци, а потом када су били осам месеци стари. Псима су заповест “седи” наизменично давали њихови власници и странци. Сви штенци у предпубертетској фази брзо су послушали обе особе, али када су стигли до пубертета многи су узастопно одбијали да послушају свог власника, али су спремно послушали непознату особу.

Пси који нису били чврсто везани за свог власника чак су били и спремнији да послушају заповест странца – попут људских тинејyера.

Пубертетска псећа фаза изгледа да је пролазна и према подацима студије на 285 паса водича преадолесцентни и постадолесцентни пси могу се лакше обучити за водиче од оних у пубертету.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести