Кипарска црква: Ко проповеда против вакцина, остаје без плате

НИКОЗИЈА: Кипарски архиепископ Хризостом дао је ултиматум свештеницима да повуку своје изјаве у којима позивају народ да се не вакцинише, као и да због тога упуте јавно извињење, поручивши им да у супротном - неће примити плате.
2
Фото: pixabay.com

Архиепископ је нагласио да свештеници имају рок до краја недеље да упуте писмену изјаву највишој црквеној власти, Синоду, због тврдњи да верници не смеју бити вакцинисани, пише "Ортодокс Тајмс".

"У ствари, рекао сам им да дају своје изјаве у медијима, који ће их писмено послати Синоду јер је ситуација озбиљна. Рекли смо им да у року од недељу дана треба да дају изјаву о покајању и да ће им Црква опростити", рекао је Хризостом.

Он је додао да су сви позитивно реаговали на његов ултиматум и да су рекли да су "уверени у одлуку јер ју је донео Синод".

Коментаришући прошлонедељни састанак Синода, рекао је да је са њега послата снажна порука.

"Постојао је суштински дијалог, тамо сам изјавио да свако може да ради шта хоће, имамо демократију. Ако неко не жели да се вакцинише, има право на то, али не може нико другима говорити да се не вакцинишу, та особа нема такво право. Ако не разјасне ово питање, неће добити плату и то важи за све", рекао је архиепископ.

Он је упозорио да ће таква мера бити предузета.

"Синод и сви ми препоручујемо да се сви вакцинишу како би се ово зло завршило и надамо се да ће то ускоро бити болест која ће се излечити као и све болести и нећемо имати смрт", рекао је Хризостомос.

Он је, такође, прецизирао да ће, ако у редовима високог свештенства и даље буде појава непослушности у вези са одлуком Светог синода о вакцинацији, инсистирати да им се забрани приступ Синоду.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести