Модна дизајнерка Јелена Малешевић: Мода не дефинише човека

На недавно завршеном 20. издању манифестације „Serbia Fashion Week” модна дизајнерка Јелена Малешевић представила је публици свој рад и то ретроспективном ревијом на самом отварању које је уприличено на платоу испред новосадске Галерије Матице српске.
њ
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Посетиоци су, тако, имали прилику да уживају у њеним авангардним и футуристичким моделима које су понеле манекенке одевене у креације израђене од свиле, природних материјала и шљокица, коже, скаја, тилова, органдина и других материјала. Како нам је рекла, сви материјали су јој инспиративни и позната је по томе што их и сама израђује.

– Волим да узмем неки материјал и од њега направим нешто сасвим друго. Много времена ми треба када правим озбиљне комаде јер је све то ручни рад, углавном, и има много штепова на њима. Моја ревија на отварању јубиларног издања Српске недеље моде није била уобичајена, обиловала је комадима из разних колекција које су настале у протеклих пет, шест година. Све њих приказала сам као једну целину. Велика ми је част што ме је Светлана Хорват позвала да баш ја отворим ову модну манифестацију – рекла је за наш лист модна дизајнерка, која је по вокацији археолог, а позната је по томе што кроз свој рад спаја историју цивилизације и историју уметности, те комбинује сајбер и етно мотиве. 

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Њена претходна колекција „Time less” била је, како је и сама рекла, својеврсна игра речи, па је њоме желела да поручимо како немамо времена, а мало је све и безвремено.

– Управо сам се вратила из Лос Анђелеса са Fashion Week-а, где је била приказана та колекција, која, ево, већ годину дана обилази читаву планету, што је потпуно необично. Тамо су реакције биле фантастичне и преко сваких мојих очекивања. Мода којом се ја бавим је врло авангардна, футуристичка и артистичка. У Лос Анђелесу постоји та урбана сцена, музичка, али и она која је у вези са филмском индустријом, али и генерално естетиком. Они се не плаше прогресивних идеја и то има своју примену. Тамо су ме заиста дивно прихватили и дочекали – открила нам је дизајнерка, која је у Лос Анђелесу оставила већи део своје колекције, јер за њене ствари, како је рекла, тамо влада велико интересовање. – Тренутно се у Лос Анђелесу моје ствари налазе у show room-у у Западном Холивуду и много музичких звезда је заинтересовано не само да их носи или изнајмљује већ и да их купи. Међутим, то, као и у било којој уметности, није нешто на шта ви можете у потпуности да се ослоните. Некад то иде, а некада не. Ипак, очигледно је да постоји сцена која би врло радо куповала и носила такве ствари. Менаџер Лејди Гаге је био да види моје ствари и заинтересовани су да она поново носи нешто моје за потребе њеног новог пројекта. Зато сам и оставила у том show room-у већи део своје колекције. Видећемо шта ће бити.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како је рекла, и на домаћој музичкој сцени има храбрих јавних личности које радо носе њене авангардне креације за потребе неких важних пројеката попут снимања видео спотова. Тржиште за авангардне уметнике може да се креира, како је нагласила Јелена Малешевић, уколико су они доследни свом стилу, али и издрже довољно дуго да по њему постану препознатљиви. Због тога и не чуди што готово сви модни брендови раде колекције високе моде, али и, како је истакла, „pret-a-porter” носиве колекције. Суштина њеног бављења модом је отварање меморијских библиотека које свако од нас у својим генима има.

– Често се деси да направим и неку еклектичну колекцију која из разних култура и цивилизација сакупи понешто. Вероватно је то људима у свету и препознатљиво - што они, у ствари, у колекцији инспирисаној Винчом инспирацију виде у неким афричким племенима или јапанским самурајима, а мени је врло занимљива та њихова перцепција онога од чега сам ја почела. Тај архетип у ствари не бира ни културу, он је у вези са читавим човечанством... универзалан је.

Јелена Малешевић је моду, како је објаснила, одабрала јер је за њу естетика највећа духовна категорија, те због тога што сматра да је она један од облика комуникације,

– Желим кроз свој рад да ширим и поруку љубави. Сваки уметник који ствара чини то за друге, а не за себе. Највеће је уживање када видите да људи то прихватају и да им то заиста нешто значи, да је ваш рад на њих оставио неку реакцију, дубоки траг и да је створио неку врсту мистерије. Често се деси да нека ревија постане нека врста античке мистерије или театра, јер подсећа на то и доводи до неког катарзичног стања у човеку – објаснила је Јелена Малешевић.

 Дизајнерка је истакла да не прати модне трендове, јер за њу мода представља нешто сасвим друго.

– Ако мене питате шта ће бити актуелно током зиме увек сам за металике, вештачка или права крзна, како ко воли. Важно је да ти буде топло, удобно и да се у томе што носиш добро осећаш. Висока мода је нешто сасвим друго, то је посебно поље. Видите и сами шта је модерно, али ја сам увек била за то да се човек изражава оригинално, колико год је то могуће, јер мода можда не дефинише човека, али га открива. То је исто један начин комуникације – рекла нам је Јелена Малешевић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Необичне креације стижу на исток

Позната дизајнерка ће свој рад представити и на Paris Fashion Week-у на којем ће се од 27. фебруара први пут презентовати и српски дизајнери и то захваљујући Српској недељи моде. Јелена Малешевић већ припрема колекцију коју би требало ту да прикаже светској јавости.

– Вероватно ћу наставити са својим конструкцијским и дизајнерским развојем сајбер моде и тешке авангарде, јер се то од мене очигледно очекује. Пре тога имам гостовање у Дубаију и са њиховим чувеним креатором Амалтом идем у Индију у Делхи, где ће бити одржана огромна фешта високе моде, највећа у Индији. То ће ми бити велики изазов јер ћу први пут отићи толико далеко на исток и видети како ће они доживети те потпуно аутентичне и необичне креације – закључила је наша саговорница.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести