Краљица Елизабета: Био је моја снага и уточиште

ЛОНДОН: Бакингемска палата објавила је на званичном Инстаграм налогу британске краљевске породице почаст принцу Филипу, супругу краљице Елизабете, дан након његове смрти.
Engleska kraljica Elizabeta Druga  Foto: Toby Melville/Pool via AP
Фото: Toby Melville/Pool via AP

На налогу је објављен портрет на којем су краљица и принц једно поред другог, уз речи које је краљица посветила свом супругу у говору који је одржала поводом прославе њихову златне годишњице брака 1997. године.

Он ми је, једноставно, био снага и уточиште свих ових година и ја и цела његова породица, и ова и многе друге земље, дугујемо му више него што би он икада тражио или што ћемо икада сазнати, рекла је тада краљица Елизабета.

Широм Велике Британије данас је организована почасна паљба у част принца Филипа, који је преминуо у петак у 100. години.

Ожалошћени Британци од јутрос остављају цвеће испред Бакингемске палате у Лондону, на којој су државне заставе на пола копља због смрти принца Филипа.

Принц Чарлс: Мој драги тата је био врло посебна особа

Принц Чарлс је одао почаст свом оцу, преминулом принцу Филипу, који је, како је рекао, изузетно предано служио краљици Елизабети, краљевској породици, Великој Британији и Комонвелту, изражавајући захвалност за дирљиве похвале покојном војводи које стижу са свих страна.

Мој отац је, претпостављам, последњих 70 година пружио најзначајнију посвећену службу краљици, својој породици, земљи, а такође и целом Комонвелту, рекао је Чарлс новинарима, носећи црну кравату у знак жалости за својим оцем који је преминуо у петак у 100. години, преноси Ројтерс.

Фото: Tanjug (AP Photo/Santiago Lyon, File)

Мој драги тата био је врло посебна особа која би се пре свега зачудила реакцијом и дирљивим стварима које су о њему речене и са те тачке гледишта смо, као породица, дубоко захвални на свему томе, рекао је Чарлс.

Он је поручио да ће им то веома значи у овом конкретном губитку и у овом посебно тужном времену, додајући да им принц Филип изузетно недостаје.

Био је јако вољена и цењена личност и осим свега осталог, могу да замислим да би био тако дубоко дирнут бројем људи овде и другде широм света и у Комонвелту, који такође, мислим, да деле наш губитак и тугу, рекао је Чарлс.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести