Јесење издање "Serbia Fashion Week" од 26. до 30. октобра

НОВИ САД: Јесење и јубиларно издање манифестације „Serbia Fashion Week” почиње 26. октобра и то ревијом дизајнерке Јелене Малешевић која ће на церемонији отварања публици премијерно представити своју нову колекцију од 19 часова у Галерији Матице српске, Трг галерија 1.
1
Фото: Ф. Бакић

Синергија културног наслеђа, уметности и моде је оно што ће, најављују организатори, обележити церемонију отварања 20. издања Српске недеље моде.

– Јелена Малешевић ће нам представити своју нову колекцију инспирисану нашим историјским и културним наслеђем, а она је, иначе, тренутно у Америци, на недељи моде у Лос Анђелесу, где представља нашу земљу, што је омогућено захваљујући уговору који је „SerbiaFashion Week” потписао пре шест година са „Лос Ангелес Fashion Week”-ом – рекла је за „Дневник” председница Српске недеље моде Светлана Хорват. – Поред ове ревије, у програму отварања ће учествовати и део ансамбла Опере Српског народног позоришта, а „Serbia Fashion Week” је, у договору са својим дугогодишњим партнерима и спонзорима, обезбедио поклоне за сваког посетиоца који дође отварање манифестације, у част свог 20. јубилеја.

Ревијални део програма се 28. и 29. октобра сели у простор Музеја Војводине, Дунавска 35, где ће се представити брендови: Lacher, Mokos Fashion, Station, Асја by Јелена Младеновић, као и дизајнери Емерик Франсоа, Јована Јеркић, Мирна Нађ, Алеџандер Братсхер и други. Посетиоце 27. октобра у просторијама Опенса, Булевар деспота Стефана 5, очекују семинари еминентних стручњака из области моде, маркетинга и медија, као и уметничка изложба. 


Фестивал модног филма

Посетиоци ће се последњег дана манифестације, 30. октобра од 18 часова у просторијама Опенса, ближе упознати и са пројектом „Serbian Fashion Film Фестивал”, те ће тако, током вечери, бити презентовани модни филмови настали у Србији, али и са сличних манифестација у Лондону, Лос Анђелесу, Сарајеву и Хрватској. 

– Угостићемо врхунске професионалце, који ће одржати семинаре и поделити своје богато искуство и знање специфично за ову грану филмске индустрије и његов значај – објаснила је Светлана Хорват и додала да су Fashion Film фестивали у протеклих неколико година међу најпопуларнијим и најекспанзивнијим фестивалима у свету. – Брзо добијајући на популарности широм света, фестивали модног филма деле јединствену мисију да препознају, подрже и промовишу како надолазеће тако и етаблиране креативне професионалце који данас раде у модној филмској индустрији. Интердисциплинаран по дизајну, модни филм промовише дијалог између кустоса, историчара, архивиста, модних дизајнера, уметника, филмских стваралаца, музичара и писаца, са циљем истраживања везе између одеће, костима и дизајна у филму и повезивање покретних слика, показујући тумечење моде као концепта, индустрије и културне форме. 


Иначе, „Serbia Fashion Week” свој јубилеј прославља интернационалним ширењем јер ће од наредне године пролећно издање ове манифестације бити организовано у француској престоници, као део званичног програма „Парис Fashion Њеек”-а, који, први пут од свог оснивања, отвара врата другим платформама. Како сазнајемо, манифестација остаје и у Новом Саду, где ће се од следеће године организовати сваке јесени. Осим српске, недеља моде која је такође прошла њихов вишегодишњи строги мониторинг је португалска. Добити част и бити саставни део модне манифестације у Паризу је, како је оценила председница „Serbia Fashion Week”-а Светлана Хорват, историјски тренутак за Србију и српску моду и огромно признање за сав рад и остварен квалитет. 

– Кроз њихов програм „Welcome to Paris”, „Serbia Fashion Week” ће престављати нашу моду сваке године током недеље моде у Паризу. Ово је, свакако, кључан моменат за даљи развој Српске недеље моде, јер нас и дефинитивно сврстава у ред најважнијих и најутицајнијих модних догађаја на свету – казала је Светлана Хорват за „Дневник”. – Јачање глобалног утицаја „Serbia Fashion Week”-а у будућности допринеће развоју манифестације и свих њених сегмената, повећању броја посетилаца и учесника из целог света, огромној медијској пажњи, као и новим улагањима страних инвеститора у модну индустрију, што ће се сигурно одразити и на раст економије у нашој земљи. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести