Преминуо "отац" тирамисуа Адо Кампеол

РИМ: Угоститељ Адо Кампеол, који се сматра "оцем" тирамисуа, преминуо је у 93. години, преноси Би-Би-Си.
tiramisu
Фото: Youtube Printscreen

Кампеол је био власник ресторана у граду Тревизо на северу Италије, а управо су у том ресторану тирамису осмислили његова супруга и главни кувар.

На мени ресторана тирамису је стављен 1972. године, али никада није патентиран.

Постоји неколико теорија о томе како је заиста настала та посластица, а међу њима је и она да је настала као афродизијак који је служен у јавној кући у Тревизу.

Међутим, општеприхваћено је да је рецепт за тирамису настао у ресторану Кампеола.

Према речима главног кувара, колач је настао због грешке током прављења сладоледа од ваниле. Кувар је у посуду са јајима и шећером ставио маскарпоне сир. Приметио је да је смеса врло укусна и то рекао Кампеоловој супрузи.

Њих двоје су затим усавршили рецепт, додајући коре натопљене кафом и посипајући колач какаом.

Оно што су добили назвали су тирамису, што на италијанском значи "подигни ме".

Постао је један од најпознатијих италијанских колача на свету.

Неке варијанте тирамисуа припремају се и са алкохолом, али оригинални рецепт подразумева да се не користи алкохол, како би било омугућено да колач једу и деца.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести