Код тровања печуркама звати ВМА и избацивати отров

БЕОГРАД:Токсиколог Радомир Ковачевић рекао је да у случају тровања печуркама било где у Србији одмах треба позвати Национални центар за контролу тровања на ВМА, а у случају да је немогуће да се то реши на лицу места шаље се и хелкоптер како би се пацијант допремио на клинику.
pecurke suma
Фото: pixabay.com

Ковачевић је за Танјуг рекао и да је важно одмах приступити елиминацији отрова и што пре почети са испирањем желуца, односно засолити млаку воду и дати пацијенту да би се што више отровног садржаја повратило.

Он је за Танјуг рекао да то свако може да уради и потом треба радити на разблаживању киселости организма која је веома опасна, а поред јачине отрова важно је и то колика је количина унета.

Када дође до контаминације тоскинима попут оних из гљива, најпре креће мучнина и организам почиње да се брани, а прва ствар је повраћање, наводи Ковачевић.

Он додаје да касније долази до диурезе и дијареје, јер организам покушава да избаци све из себе.

Ковачевић наводи да када се резерве одбране истроше, може доћи до падања у кому када отров несметано делује и уништава виталне ћелије.

Он упозорава и да је веома битно како се токсин креће када уђе у органиазам, и да тада почиње трка са временом.

Токсиколог каже и да је готово немогуће на пијацама открити која је гљива опасна.

Погово је лаицима тешко да је препознају, јер су све наоко јестиве, а постоје дублерке које по фенотипу личе и тек мозда имају промењену неку шару, наводи он.

Ковачевић сугерише купцима да је најбоље да узимају печурке које су запаковане и имају декларацију, што је знак да су прошле неку контролу.

Могуће су и разне манипулације, јер људи у трци за профитом хоће да промешају, истиче он и наглашава да све то може да буде опасно јер постоје стопроцентно смртоносне печурке попут оних геромицинских.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести