ФРАНЦУСКИ ЧАСОПИС „GO&MIJO” Србија на мапи гастрономског водича

У београдској „Краун плази“ представљено је српско издање врхунског гастрономског часописа „Go&Mijo“.
vino
Фото: pixabay.com

Како је истакнуто, налепнице са заштитним знаком овог магазина – кулинарском капом, поуздан су водич за наше и стране туристе у одлуци којем ће ресторану, кафетерији, винарији или посластичарници поклонити поверење. А оно, бар кад је Србија у питању, све више расте на светској сцени.

„Go&Mijo“ гастрономски водич настао је у Француској давне 1962, и попут Мишленових звездица, одличан је гастрономски путоказ за туристе који гостују у једној од 25 земаља света. Њима се од уторка придружила и Србија. Састоји се из више целина, представљају се најбољи ресторани, а квалитет се оцењује капама. Део водича посвећен је бистроима, баровима, посластичарницама, пицеријама, ћевабyиницама, а посебну пажњу заслужују винари и занатске пиваре. Ту је и преглед сеоских газдинстава и салаша и њихова туристичка понуда, као и најбољи аутохтони производи Србије.


Туристе привлачи гастрономија

Објављивањем једног оваквог реномираног гастрономског водича направили смо корак даље у туристичкој промоцији наше земље – рекла је Марија Лабовић, председница Туристичке заједнице Србије која је партнер на овом пројекту. – Један од кључних пет разлога због којег туристи долазе у Србију јесте гастрономија. Она је саставни део свих наших туристичких производа и заузима све значајније место у туристичкој понуди – истакла је Лабовић. - Оно што они објаве и оцене је важно зато што поштују међунардоне стандарде, исте за читав свет. Тако да на тај начин ми практично потврђујемо квалитет наше гастрономске понуде. И оно што је исто веома важно, добијамо водич где на једном месту имамо комплетну понуду читаве Србије.


-Поштујем сав труд људи који су нам показали шта умеју и могу – рекла је Мира Шемић, директорка „Go&Mijo“ Словенија и Србија, вински експерт и најзаслужнија  за то што је овај престижни кулинарски водич пронашао пут до Србије. – Када странац уђе у ресторан који носи једну, две или три капе, тачно зна какав ниво кулинарике може да очекује. Ми не оцењујемо само тањире, већ целокупни утисак: од осмеха преко музике до презентације јела. Српска кулинарика је феноменална јер се прожимају Исток и Запад. Ви имате толико различитих укуса, толико необичних и нових укуса. Мислим да је за сваког туристу који дође из света ово језемља Недођија, нема шта овде нема.

За разлику од неких других водича, који оцењују само ресторане,“Go&Mijo“ залази у све поре једне земље, обилазећи сеоска домаћинства, салаше, винарије, дестилерије, посластичарнице, печењаре. Обиман водич на скоро 400 страна подробно на српском и енглеском објашњава утиске и оцене сваког гастрономског кутка наше земље. Апликацију “Go&Mijoа” скинуло је неколико милиона корисника, а наши туристички посленици надају се да ће улазак у светску гастрономску елиту Србији донети бројне користи. На овом пројекту учествовала је Туристичка заједница Србије, као и Министарство за туризам, трговину и телекомуникације.

- Честитам добитницима и учесницима јер су претходне две године биле изузетно тешке за све представнике туристичког сектора, посебно за угоститеље – истакла је Татјана Матић, министарка туризма, трговине и телекомуникације Владе Србије. – Угоститељима и туристичким посленицима треба честитати на издржљивости и упорности јер је било изузетно тешко одржати свој посао у време пандемије- истакла је министарка Матић, поручивши власницима ресторана, куварима и шефовима, сомелијерима и љубитељима гастрономије, да наставе добар и племенит рад на промоцији Србије у свету.

Два рестораа која су понела три капе су београдски „Салон 1905“ и „Лангуст“. Највише признање „Go&Mijoа“ је оцена пет капа, те је пред нашим гастрономима добро парче пута.

        И. Радоичић

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести