ЕКСКЛУЗИВНО Глумац Сет Гилијам о серији „Окружен мртвима“

Последње путовање кроз свет „ходача“, који су 2010. године у серији „Окружен мртвима“ освојили наш свет,  почело је недавно на каналу Фокс, где ову ТВ сагу кроз 11. сезону пратимо понедељком у 22.55 сати.
1
Фото: FOX/AMC

 Од буђења из коме шерифа Рика Грајмса (Ендрју Линколн) у опустошеној болници до тренутка када се после година тумарања и борбе за живот пред преживелима указао траг наде и обриси неког новог људског друштва, прошло је више од деценије. Период који су обележили силни заплети, расплети, неочекивани обрти, али и рејтинг који је серији „Окружен мртвима“ донео титулу ТВ феномена последњег великог шоуа чији ће се успех тешко достићи. А главно питање за милионе обожавалаца широм света је - ко ће на крају преживети. И баш на то питање покушали смо да добијемо одговор и у ексклузивном разговору са глумцем Сетом Гилијамом, који у серији игра оца Габријела, једног од оних ликова који су серију променили из корена у последње три сезоне.

– Мораћу да вас разочарам, али не знам. Не због тога што се то крије од нас. Сценарио је завршен давно. Неке од моји колега попут Еленор Мацуре која у серији игра Јумико већ су прочитали све епизоде последње сезоне и тачно знају како ће се серија завршити. Ја једноставно нисам желео да знам. Иако смо и са снимањима већ на половини, за мене је пут ка крају тек почео. Желим да продужим овај тренутак што више будем могао – искрено признаје на почетку разговора за ТВ магазин једна од највећих звезда серије која је освојила два Емија уз још седам номинација за исту награду Сет Гилијам.

А како одолевате нападима обожавалаца који покушавају да извуку од вас неку пикантерију?

– Понекад ме то подсећа на борбу са зомбијима. Само навиру и навиру, а ја морам некако да извучем живу главу (смех). Мој спас је у незнању. Пошто немам никакве информације нити сам желеo да знам било шта о томе хоће ли отац Габријел преживети или не и како ће се завршити серија, не морам да се борим са собом да случајно нешто не откријем. Mада то не значи да ће било ко од страствених фанова заиста да ми поверује да ништа не знам и да ће престати да ме испитују.

На који начин је „Окружен мртвима“ изменила телевизијски свет и у чему се крије тајна њене популарности?

– Ако погледате основне информације о серији на интернету и на сајтовима специјализованим за ТВ и филмски програм као одредница жанра за „Окружен мртвима“ стоји - хорор. У принципу, да. Имамо зомбије, напет сценарио, вирус који је свет претворио у планету живих мртваца. Ипак, за мене је ова серија много више од обичног хорора. Кад год читам сценарио зомбији су тек споредна ствар. Често их и не приметим. „Окружен мртвима“ је врхунска психолошка драма која говори о људима и њиховим унутрашњим борбама у ситуацији која све њихове параметре - од морала до задовољавања најосновнијих физиолошких потреба, доводи до самих крајности. Суочени са немогућим они откривају ко су и шта су. Током 11 сезона имали смо прилику да пратимо прави психолошки урнебес. Праву лепезу личности које су се континуирано урушавале и градиле из пепела увек у неком другачијем облику. Сматрам да је управо то оно тајно оружје серије „Окружен мртвима“.


Када је живот у опасности важно је да ли си борац

После 11 сезона која слика је та која ће за вас бити успомена на „Окружен мртвима“? 

– Без сумње то су сви они дани на сету које сам провео са дивним људима и колегама. Не знам како ће мој живот изгледати после свега. Међутим, издвојио бих још једну. То је слика једног од зомбија из неке епизоде, више се и не сећам о којој је реч. На себи је имао класично пословно одело, карактеристично за јапије и успешне младе бизнисмене које виђамо на Вол стриту или на било којој светској берзи. Слика тог зомбија у маркираном оделу са све маском и оним застрашујућим ходом типичним за нашу серију снажно ми се утиснула у памћење. Чини ми се да сам тада, посматрајући тог статисту док бауља кроз влагу и мочваре Џорџије схватио колико су људи у ствари рањива и беспомоћна бића. У болести није важно ко си био и у којој директорској столици си седео. Све је то небитно. Чак је небитно и када ниси зомби. Већина наших јунака у нормалном свету бавила се послом на који су током претходних 11 сезона потпуно заборавили. Када је живот у опасности неважно је да ли си свештеник или адвокат. Рачуна се само да ли си борац или ниси.


Један од ликова који је прошао кроз тај урнебес је и ваш отац Габријел. Ко је он сада на самом крају?

– Габријел је почео као отпадник. То је оно што је одредило његову позицију у новом свету. Прогоњен својим демонима покушао је да их утиша тиме што се мењао и што је Риковој дружини понудио једино што је имао. Веру. Он је током последњих сезона био тај морални компас за наше јунаке. На неки начин био је стена која им је уливала сигурност. Међутим, као и у животу, на почетку и на крају сте увек сами. На почетку, када борба тек почиње и на крају, када се завршава. Што је усамљенији, Габријелови демони постају све гласнији. Оно што смо чинили током живота не нестаје. Одлази са нама. И то је сјајна порука мог лика. Постоји суштина онога што јесте и постоје маске испод којих се скривате. На крају, када останете сами, маске можете да носите само пред собом, али ви добро знате шта је испод њих.

Да ли нам на овај начин сугериште како ће изгледати крај Габријелове приче? Хоће ли он, ипак, умрети?

– И ви сте један од оних фанова који не верују да ништа не знам (смех). У сваком случају, Габријел ће доживети нову трансформацију. У претходним епизодама видели смо га као јунака који је одиграо неке од кључних потеза за преживљавање екипе. Чак је био и вођа. Међутим, та етапа је завршена и сви ликови су препуштени преиспитивању где су после 11 сезона и ко су они данас. У Габријелу се поново јавља онај страх који је на неки начин добар јер човека држи будним. Добро је да се човек понекад запита: „Да ли сам погрешио“? Тако се сети да је човек. Имам осећај да данас има више оних који су заборавили на то да су људи и не размишљају о својим поступцима.

В. Бијелић                                                                                                                          

Foto: FOX/AMC

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести