ДР ТАТЈАНА МИЦИЋ, АСТРОЛОГ Шта нам доноси ера Водолије

За последњих двадесет година наш живот се много више променио него што је то било за претходних педесет… Неке ствари су нам олакшале живот, а многе друге учиниле су га још компликованијим.
1
Фото: Приватна архива

Чувени филм „Коса” Милоша Формана је с краја седамдесетих призивао доба Водолије када ће мир „водити планете и љубав управљати звездама”. Да ли смо наивни када се надамо да ће доба чије обрисе наслућујемо бити боље, лепше, здравије, да се неће ратовати и да ће се патња људи, и свих живих бића на овој планети смањити? О томе разговарамо с астрологом др Татјаном Мицић, која је по професији компаративни филолог и филозоф. У својим теоретским радовима Татјана се бавила литературом, уметношћу, духовном филозофијом језика и феноменологијом митске свести, па смо је упитали шта ју је привукло астрологији:

– Астрологију сам открила пред крај својих студија, фасцинирала ме је ова врста знања јер сам видела да оно има смисла. Потом сам се њоме и сама лаички бавила. Када сам отишла у Кину открила сам да је астрологија жива, да је део њихове културе. То није астрологија коју имамо на Западу, већ кинеска, која је део система фенг шуија, који се заснива на јину-јангу и теорији пет елемената што је уједно и основа кинеске медицине, осталих наука и њиховог целокупног погледа на свет. Они имају тај холистички приступ.

Моја перцепција света је такође кроз симболе, па сам касније и свој сајт назвала симболичко мишљење. Професинално сам астрологијом почела да се бавим јер ме је живот на то натерао – пошто од филозофије и филологије нисам могла да се издржавам – тако је мој хоби постао посао. Но, морам рећи да ми је бављење астрологијом дало слободу коју не бих имала као универзитетски професор.

Како је боравак у Кини утицао на вас?

– У Кини сам схватила да није чудан мој осећај да је све повезано – јер јесте, и да постоје културе које на тај начин посматрају стварност. Кинеска астрологија повезана је са њиховом медицином, а људи који се на Западу помоћу ње лече једноставно морају да мењају и свој поглед на свет. То је далекосежан утицај који ће довести да се и овде (у западном свету) покрену промене. Наука више неће бити расцепкана, него ће се вратити холистичком приступу – онда ће и астрологија имати своје место. Бог спаја, а ђаво раздваја!

Када наступа доба Водолије?

– То се прецизно не зна. Нема великих математичара који би се овим веома комплексним рачуном бавили. Но, напоменула бих, да ера Водолије не почиње одједном, дешава се постепено и ми само прелазимо из једне парадигме у другу. Већина астролога сматра да ера Водолије почиње у XXIV веку. Једно од објашњења је да смо у нашем календару рођење Христа обележили нултом годином, а еру Риба је обележило хришћанство, али ако погледамо оно се као религија устоличило у IV веку... Међутим, има и оних који сматрају да је ера Водолије почела већ у XX веку.

Да ли постоје знаци по којима се може утврдити да наступа ново доба?

– Мишљења сам да је ера Водолије већ почела у XX веку, то није по основу прерачуна, него на основу симболике. Ми смо као човечанство у протеклом веку пробали да интегришемо архетип Водолије, али на погрешан начин. Наиме, тада су се водили светски ратови, почеле су да се шире глобалистичке идеје, мада нису нужно имале такво име, а ера Водолије јесте ера глобализације у смислу свеопштег повезивања. Може се рећи да комунистичке идеје припадају ери Водолије – јер разлике према раси, касти или сталежима не би требало да буде. „Пролетери свих земаља уједните се“ – комунистичка парола која јесте у духу Водолије. Док је Исток био задојен комунистичким идејама, на Западу су се стварале корпорације које су створиле сопствени глобални свет. Да је ера Водолије наступила може да се види и по убрзаном насељавању током XX века Аустралије и Канаде, које су велика мешавина разних народа, мада припадају енглеском говорном подручју.

Интересовање за филозофске и духовне традиције Истока обележило је XX век, а на његовом крају се враћа холистички приступ, посебно кроз кинеску медицину. То само значи да се ова западна парадигма исцрпла и да се ствара нешто ново. Архетипски земље далеког истока и Русија (мислим на Словене) припадају Водолији и то ће бити земље које почети да играју много значајније улоге у свету него до сада. Од следеће године сасвим ће бити јасно да ће Америка изгубити свој примат у светској политици, при том мислим на оне структуре које користе Америку и њену војску.


Уран у Бику – да ли се историја понавља?

– Живимо у времену када је планета Уран и знаку Бика (од 2018. до 2026.) у јако лошем положају – на овом положају у Зодијаку био је од 1934. до 1942. године што је био јако лош период за човечанство – припрема Другог светског рата и његов почетак. Развијене су идеје еугенике (програм за „побољшање” људске врсте) и направљена су оружја за масовно уништење. Расизам и фашизам су биле глобалистичке идеје. Нешто од тога ће се поновити… Ситуација у свету је стално затегнута, таман се нека криза реши, када крена нова на неком другом месту… Ми живимо у циклусима и ако желимо да расветлимо шта нам се сада дешава, можемо да видимо шта се дешавало у прошлости – никад ништа није исто, али се увек у неком сегменту нешто понови. (Препоручујем књигу Тодора Вулића „Историја која се понавља”). Тако и Кинези изучавају историју.

Уран ће чак 2025. године направити коњукцију са фиксном звездом Алгол што је критичан период. Битно је да знамо да ће Уран коначно прећи у Близанце 2026. године и то ће за њега бити много повољнији положај. Мислим да ће тиме почети наша нова технолошка ера: нови компјутери, нова превозна средства, нова комуникација, све ново… Надајмо се да ће нам бити од користи, све зависи како ћемо да интегришемо ту (уранску) енергију – открила нам је Татјана Мицић.


Колико су (романтичне) идеје посејане кроз литературу, филмове и медије да је то ново доба без болести, ратова – доба просперитета, истине?

– Не треба се поводити митом о златном добу, мада је то део свих митологија и религија света. О томе је много писао филозоф Мирча Елијаде. Разлика је само што је у неким културама то златно доба било у прошлости, док је у другима пројектовано у будућност. То може да се види из индијских веда (веда – вид, знање – књиге знања) у којима они деле време на четири југе, дуге временске периоде који се циклично понављају. Ми се сада налазимо у периоду кали-југе која је почела 3102. године пре нове ере, а трајаће још много векова јер њен период траје укупно 432.000 година. Тако пише у Мануовом законику, књизи која описује староиндијско друштво и надовезује се на ведску традицију. У Мануовом законику, је прилично прецизно објашњено како се југе смењују и како се човечанство током тих периода понаша.

Шта нам то ново доба заиста доноси?

– У ери Водолије бисмо као човечанство требали да будемо много разумнији – биће чиста глупост да радимо оно што смо до сада радили као што је исцрпљивање ресурса, бацање хране у ђубре и бацање ђубрета свуда... Нема повратка на старо, прошло је време када смо као човечанство били раскалашни и бахати. Требало би да упознамо и поштујемо космичке законе, да будемо одговорни и зрели. Тај нови начин функционисања и битисања тражиће промену од сваког од нас. Надам се да неће победити технократе и трансхуманисти.

Ово време многима делује апокалиптично: кризе, ратови, пандемија... Има ли краја недаћама?

– Данас су људи уморни и очајни и питају се кад ће крај, али нема краја – то је све процес. Битно је оно што се дешава у нама – ми морамо да се променимо и прилагодимо ситуацији, ако желимо да преживимо и да нам буде добро! Многе навике морају да се промене и свако мора да крене од себе. Значи нећемо се замајавати телевизијом, ријалитима, заборавићемо на ноћне изласке и „блејање“ – овај период тражи одговорност и рад на себи. Ово је јако користан период да се окренемо себи, да видимо ко смо, шта смо и како ћемо даље. Ми смо у једном нетрадиционалном рату, али не би требало да се плашимо, него да видимо шта да радимо да бисмо преживели.

Шта ви саветујете?

– Ми живимо у времену када је планета Нептун у Рибама – значи сви наши путеви ка божанском су отворени – само треба да се повежемо. Нема изговора да не знамо како да се повежемо. Научимо. Сада има јако много метода, веома су доступне. Човеку се јавља увек оно што му је потребно – искористимо то. Универзум мења свет тако што мења сваког појединца понаособ! Свако од нас има свој тренутак који би требало да искористи да прође кроз тај процес трансформације, који је и уједно и еволутивни, онда ће и цео свет бити другачији.

Марина Јабланов Стојановић

 

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести