У Кикинди отворен 41. Интернационални симпозијум скулптуре у теракоти

Изложбом радова насталих на прошлогодишњем сазиву, у Кикинди је свечано отворен 41. Интернационални симпозијум скулптуре у теракоти великог формата „Тера”, у чијем раду ће до краја јула стварати шесторо вајара из четири државе. У пригодном програму учествовали су Дувачки оркестар Кикинде и мешовити хор “Корнелије Станковић”.
e
Фото: Dnevnik.rs

Учесници овогодишњег сазива симпозијума “Тера” су Јулија Клем из Немачке, Бернар Ридигер из Француске, Ивана Радовановић из Црне Горе и вајари Александар Бунчић, Лазар Марковић и Богдан Вукосављевић из Србије.

Кикиндкси Центар за ликовну и примењену уметност “Тера” већ четири деценије организује симпозијум скулптуре великог формата, у оквиру којег у граду на северу Баната ствара светска вајарска елита. До сада је учествовало преко 250 вајара из више од 40 земаља са свих континената, а скулптуре великог и галеријског формата по традицији постају део фундуса Музеја “Тера”. До сада је на симпозијуму настало  Идејни творац Симпозијума и Центра за ликовну и примењену уметност “Тера” Слободан Којић оцењује да је за претходне четири деценије урађено заиста много, најављујући да ће поред Музеја “Тера”, идуће године почети реализаицју парка скулптура у бившој касарни.

- То је фантастична шанса да Кикинда постане јако видљиви европски и светски епицентар скулптуре у великом формату - сматра Којић.

Помоћник министра културе за област савременог стваралаштва Радован Јокић истакао је да “Тера”, као једна од ретких која је успела да опстане толики низ година апсолутно заслужује подршку Министарства културе, те да ће је имати и убудуће.

– У питању је простор изванредности и изузетности, који нашим уметницима отвара прозор у свет и има специфичне уметничке могућности. Ументици из целог света овде имају могућност да много тога науче, јер немају прилику да се често сусрећу са скулптурама великог формата. “Тера” не представља само Кикинду, већ представља и моћ Србије да размишља уметнички промишљен и пожељан начин - нагласио је Јокић.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач је констатовао да је Кикинда град добрих људи и град културе, а да се захваљујући “Тери” одавно налази на светској културној мапи. Заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски ‘ је додала да је Симпозијум заиста велики и значајан догађај и представља истинско, духовно и културно окрепљење, како за учеснике, тако и за све који имају прилику да уживају у уметничким и стваралачким дометима вајара. “Тера” је успела да створи, употпуни и обогати ризницу скулптура великог формата, којих има више од 1.000, и које представљају културно наслеђе и благо, како нашег града, тако и наше земље, рекла је Дијана Јакшић Киурски.

        М. Митровић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести