Вечерас премијера представе "Слепа мрља" у Српском народном позоришту

Представа „Слепа мрља“, у режији Андреја Мажерија, госта из Румуније, премијерно ће бити изведена вечерас у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта.
1
Фото: В. Величковић

Представа је заснована на познатим античким трагедијама, по идеји редитеља Мажорија да „Бакхе“, „Краља Едипа“ и „Антигону“ повеже у једну представу, стварајући текст који ће, по његовим речима, бити веома снажан. Такст су написали Космин Станила и Ионут Сочу, а на српски је превела Иоана Флора. 

- Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ -  породица или повратак кући. Али, представа поставља, данас чини се очита, питања у друштву. Између осталог, и то шта значи бити слеп? Да ли је слепило веће када је стварно, физичко, или је горе оно слепило које је метафорично? Код нас у језику постоји тај израз бити слеп код очију, и мислим да се он може и у овој представи препознати и применити. Доста тога, истина, реферише на мит и Софоклове трагедије, стога је и стварно слепило значајан сегмент представе, што као казна, искупљење или покушај главних ликова да на тај начин премосте грехе које су учинили - објашњава Милован Филиповић, директор Драме Српског народног позоришта, у којем подсећају да античка трагедија на њиховој сцени није постављена последњих 50 година.

Овај уметник завршио је Универзитет Бабес-Бољаи, који се налази у румунском граду Клуж-Напока, где је тренутно докторанд. Од 2014. сарађује са бројним позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа. Андреј Мажери је добитник неколико националних награда, а представа у његовој режији „Мале дворске даме“, изведена на Букурештанском националном позоришном фестивалу, сврстала га је међу најрелевантније младе редитеље у региону. 

У представи „Слепа мрља“ играју Хана Селимовић, Бранислав Јерковић, Сања Микитишин, Милован Филиповић, Радоје Чупић, Тијана Марковић, Гордана Ђурђевић Димић, Соња Исаиловић, Аљоша Ђидић, Искра Шимон, Анђела Пашчан,  Николина Спасић, Мина Павлица, Катарина Брадоњић, Даница Николић, Симонида Мандић, Ивана Панчић, и Александра Пејић. 

Сценографију и дизајн костима потписује Адриан Балкау, кореографију је урадила Андреа Гаврилиу, дизајн звука Адриан Пичореа, а видео дизајн Синиша Цветић. 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести