Пејзажи имагинације Дуње Недељковић у “Шок задрузи”

НОВИ САД: “Соната 24” назив је изложбе Дуње Недељковић, која је отворена у “Шок задрузи” у Новом Саду.
i
Фото: Ilustracija

 

„Простор је реалност у којој живимо, крећемо се. Дозволимо ауторки изложбе да нас уведе у њен креирани универзум како би смо имали сопствени доживљај њене Сонате 24. За визуелну културу важан је додир погледом. Гледањем доживљавамо својства материјала и форме. У Дуњиним најновијим радовима препознајем ехо форме, звучни феномен проткан најфинијим лирским мелодијама где се у просторним релацијама предњи и задњи план слике дозивају, оваплођују музиком ветра, дахом приморске климе и ехом из дубоке медитације”, записала је о изожби Јелена Вуковић Визи.

Емоционално колористичко сликарство, колажи, откривају одлике саме уметничке личности и сензибилитета, истиче даље Јелена Вуковић Визи, уз напомену да је Дуња сачувала валерско начело као и однос светло тамног, док је инспирацију проналазила у Моцартовим сонатама и у билу нотног система који вибрира у складу са билом ауторкиног темперамента.

„Избор мотива трепери стварајући сопствене мелодије, композиције. Ритам неправилних, аморфних, живих потеза и боја. Кадар природе који представља на платну има квалитет целовите природе. Примењује боју, сунчеву, месечеву светлост, као важне чиниоце својих пејзажа, али такође оставља место имагинацији, безграничној комуникацији са свима нама. Самоуверено нам поручује да смо сви умрежени, повезани невидљивим а најснажнијим нитима. Свима нама преноси своју идеју, саопштавајући поруку док ликовно музички моделује емоцију у форми слике и колажа”.

Дуња Недељковић је рођена 1978. године у  Новом Саду. Дипломирала је на графичком одсеку Академије уметности у Новом Саду. Од 2002. год излаже самостално у земљи и иностранству. До сад је остварила 23 самосталне изложбе.

И. Б.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести