Преминула некадашња првакиња београдске опере Бреда Калеф

БЕОГРАД: Некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду мецосопран Бреда Калеф преминула је данас у 93. години живота, саопштио је национални театар.
sveca, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Током блиставе каријере одиграла је 61 премијерну улогу, као и 710 представа у Београду и 242 на гостовању", подсетило је Народно позориште.

У саопштењу се подсећа да је Калеф (1930-2023) више од три деценије "непресушним талентом, огромном харизмом и раскошним гласом мецосопрана пођеднако освајала срца публике и стручне критике" у Србији, Југославији и широм Европе и света.

Рођена у једној од најстаријих јеврејских породица која је из Шпаније, преко Солуна стигла у Београд, Калеф је Музичку академију завршила у класи професорке Злате Ђунђенац, а после дипломирања била је у Италији на усавршавању код Марије Карбоне.

Калеф која је на сцени Народног позоришта дебитовала 1960. године улогом Мерцедес у Бизеовом ремек-делу „Кармен“, у којем је касније, с великим успехом, певала и насловну улогу. 

Већ наредне године, примљена је у стални ангажман националног театра у којем остаје до пензионисања, 1991. године, а спадала је у "први ред најзначајнијих првака који су обележили најзначајнији период у историји Опере Народног позоришта".

„Цео мој живот је био везан и уткан у Народно позориште. Волела сам своју професију и несебично је давала и позоришту и публици. Много сам гостовала по свету, али сам се увек радо враћала својој кући и свом Народном позоришту“, рекла је Калеф Позоришним новинама 2021. године.

Паралелно са уметничким ангажманима у матичном театру, успешно је градила и међународну каријеру у оквиру које је, већ 1964. године, добила први велики инострани уговор у Опери Тел Авива.

На тој сцени, са славним Пласидом Домингом, имала је укупно 92 наступа у представама „Кармен“, „Мадам Батерфлај“, „Евгеније Оњегин“ и „Кавалерија рустикана“.

Гостовала је самостално или са ансамблима Опере Народног позоришта широм света, у земљама као што су Грчка, Шпанија, Аустрија, Мађарска, Египат, Ирска, Италија, Русија, Немачка, Израел, СССР и САД.

Била је добитница значајних признања каква су  Плакета Народног позоришта у Београду и Печат Народног позоришта, Националног признања за врхунски допринос култури Републике Србије, а 2021. добила је Златну медаљу за заслуге којом ју је одликовао председник Србије Александар Вучић.

Фондација која носи њено име установила је 2016. године Награду "Бреда Калеф“ која се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта. Датум, време и место сахране Бреде Калеф биће накнадно саопштени.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести