Култура - Књига

Култура / Књига У Матици српској почињу Дани Милоша Црњанског
НОВИ САД: У Матици српској данас почињу Дани Милоша Црњанског, манифестација коју заједничким снагама организују наша најстарија књижевна, културна и научна институција, Културни центар Војводине „Милош Црњански”, Друштво “Суматра” из Новог Сада и Банатски културни центар из Новог Милошева.
Култура / Књига Преминуо књижевник Милован Данојлић
ПАРИЗ: После краће болести српски књижевник и песник, члан САНУ, Милован Мића Данојлић, преминуо је данас у Француској потврдили су Тан‌југу у породици књижевника.
Култура / Књига Милан Орлић у петак о Милошу Црњанском у КЦВ „Милош Црњански“
Културни центар Војводине „Милош Црњански” у петак, 25. новембра 2022. у 19 часова организује шесту трибину из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати др Милан Орлић и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.
Култура / Књига У Матици српској одржан округли сто посвећен делу великог песника Васка Попе
НОВИ САД: Сто година од рођења Васка Попе прилика је да се поново прође кроз његове песничке светове и да се размотре барем неки аспекти поезије и поетике овог, несумњиво великог песника, који је усмерио развој српског песништва после Другог светског рата, променио укус књижевне критике и публике, па чак и схватање лирике и лирског – оценио је јуче у уводном слову округлог стола „Поетски светови Васка Попе” иницијатор овог скупа одржаног у Матици српској дописни члан САНУ проф. др Јован Делић.
Култура / Књига Мировић добитник књижевне награде Деспотица Ангелина Бранковић
НОВИ САД: У оквиру манифестације „Слово љубве“ у Новом Бечеју, књижевнику Игору Мировићу је уручена књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“ за књигу песама „Светло у светионику“, коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна“ ове године.
Култура / Књига Познати италијански писац на суду због клевете, Мелони назвао „гадуром“
РИМ: Познати италијански писац и водећи борац за људска права Роберто Савиано појавио се данас на суду због клевете, јер је премијерку Ђорђу Мелони назвао "гадуром".
Култура / Књига Језикоманија: Богами, захладнело!
Бројимо ситно до зиме, дани су краћи и захладнело је. Упс... можда је захладнило? У овом случају исправно је ЗАХЛАДНЕЛО, али пише се и једно и друго.
Култура / Књига „Деспотица Ангелина Бранковић” песнику Игору Мировићу
Књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић” припала је песнику Игору Мировићу за књигу песама „Светло у светионику” (Лагуна, Београд, 2022). 
Култура / Књига Књижевни конкурс за награду „Душан Васиљев”
КИКИНДА: Конкурс за најбољу књигу написану на српском језику и објављену ове године расписао је Град Кикинда.
Култура / Књига Љубомир Симовић, књижевник: Нико није прочитао „Бој на Косову”
НОВИ САД: Разуђени стваралачки опус академика Љубомир Симовић, сачињен од поезије, есеја, преко чувеног романа „Ужице са вранама“, дневника „Гуске у магли“, потом документарне прозе и гласовитих драма „Хасанагиница“, „Путујуће позориште Шопаловић“, „Чудо у Шаргану“ и „Бој на Косову“, био је више него довољан повод да ове године знаменити књижевни часопис „Градац” посвети тематски двоброј посвећем целокупном опусу овог ствараоца.
Култура / Књига Гибсон и киберпанк: Високоразвијена технологија као магија
Вилијем Гибсон (1948) је неприкосновени класик научне фантастике и овај статус ужива безмало три деценије.
Култура / Књига Објављена књига интервјуа са уметником Андрејом Тишмом
„Академска књига“ из Новог Сада објавила је књигу „Субверзија и исцељење – Уметност Андреја Тишме“, аутора Милана Ђорђевића, који у уводу подсећа да овај уметник слави двоструки јубилеј ове године - седамдесети рођендан и пола века успешног уметничког деловања на домаћој и иностраној алтернативној сцени у пољу мејл-арта, фотографије, перформанса, видеа, дигиталних принтова, веб-арта и електронске музике.
Култура / Књига Награда за најбољег издавача Прометеју и Православној речи
Награда 65. Међународног сајма књига у Београду за најбољег издавача равноправно је припала издавачким кућама „Прометеј” и „Православна реч”, обе из Новог Сада.
Култура / Књига Гојко Божовић, књижевник и издавач: Поезија није забава
Свестраног књижевног ствараоца, потпредседника српског ПЕН центра и покретача Београдског фестивала европске књижевности, Гојка Божовића, срели смо ових дана на поново оживљеном београдском Сајму књига, где је био и у улози главног уредника издавачке куће „Архипелаг”.
Култура / Књига На Сајму књига у Београду необично издање посвећено Пазолинију
Промоција српског издања графичке новеле „Пазолини”, у присуству аутора Давидеа Тофола, познатог по томе што у јавности носи маску, и Паоле Бристот, председнице Удружења „Вива комикс”, одржана је на штанду Италијанског института за културу у Београду у оквиру Београдског сајма књига.
Култура / Књига Повећан број издања у 2021. у односу на 2020. годину
БЕОГРАД: У Србији је 2021. године објављено 12.807 наслова књига и брошура, што је, према резултатима које је објавио Републички завод за статистику за 23,3 одсто више у односу на 2020. годину.
Култура / Књига Промоција књиге о Душку Радовићу на Сајму књига
На Међународном сајму књига у Београду данас ће бити промовисана књига „100 година Душка Радовића”, капитално издање које је приредила др Зорица Хаџић, професор српске књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.
Култура / Књига Бећковић: Песме нема без успомена
БЕОГРАД: Песник Матије Бећковић данас је казивајући песме и присећајући се дружења са колегама писцима представио своје актуелне књиге "Сто мојих портрета", "Мојих осамдесет" и "Онамо ''намо".
Култура / Књига Службени гласник представио сабрана дела Кафке и Кракова
Сабрана дела Франца Кафке, српских научника и Станислава Кракова су капитална издања и велика новост за српску књижевност, изјавила је данас директорка и главна и одговорна уредница те издавачке куће Јелена Триван.
Култура / Књига Рекорд првог дана Сајма књига - 15.624 посетилаца
Први дан 65. Међународног београдског сајма књига, који је почео јуче и протекао је у знаку изузетног узбуђења, обарања рекорда посетилаца првог дана ове значајне културне манифестације јер се под сајмске куполе слило 15.624 љубитеља књиге.
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести