Заседао градски парламент Кикинде: У каси паре за замену водоводних цеви

КИКИНДА: Одборници Скупштине града Кикинде на јучерашњем редовном заседању усвојили су допуну одлуке о буџету Града Кикинде за 2022. годину са пројекцијама за 2023. и 2024. годину.
1
Фото: Град Кикинда

Градоначелник Кикинде Никола Лукач истакао је том приликом да се о овој одлуци гласало јер ће се у градском буџету наћи и средства Управе за капитална улагања АП Војводине предвиђена за реконструкцију водоводне мреже, у оквиру капиталног пројекта изградње фабрике воде у граду, што је један од највећих приоритета Градске управе.

Градоначелник Лукач је изразио задовољство реализацијом градског buyeta, наводећи да се протеклих месеци успело издејствовати за 180 милиона динара више, како би реализовали пројекат водовода, а све уз велику помоћ Управе за капитална улагања. 

- Имамо разлог за задовољство јер ћемо решити велики проблем и заменити застареле водоводне цеви. Настављамо да радимо оно што смо увелико започели и сматрам да ћемо завршетком изградње фабрике воде, имати и нове водоводне цеви у граду. Ми се на разне начине боримо за сваки динар да донесемо у наш град. Buyet је стабилан и реализује се онако како је и планирано. Грађани Кикинде сигурно осећају нашу енергију. Пред нама су бројни пројекти. Желимо да млади остану у свом граду и да се након завршених студија врате у Кикинду. Желимо да живот Кикинђана буде достојан 21. века – нагласио је  Лукач.


План до 2030. вредан 10 милијарди

Усвојен је План развоја Града Кикинде за период од 2022. до 2030. године, који је првобитно образложио члан Градског већа задужен за привреду и инвестиције, Саша Танацков, наводећи да је на овом пројекту радио тим од 52 особе са шест радних група. 

- Поставили смо визију којом би требало да будемо веома добро инфраструктурно и саобраћајно повезани, бавили смо се економским питањима, друштвеним развојем, заштитом животне средине и другим темама. Предвиђено је, између осталог, да се посебан акценат стави на индустрију и подизање стандарда грађана, што је приоритет. Вредност свих мера износи 10,4 милијарди динара и требало би да се све одвија у складу са реалним препорукама - рекао је Танацков. - У великој мери ћемо комплетно опремити индустријску зону Расадник, како би била привлачна за инвеститоре, а посветићемо се и спорту, култури, туризму и свим другим областима. 


О градском буџету који ове године прелази 3,1 милијарде динара, говорила је и заменица градоначелника, Дијана Јакшић Киурски, која је појаснила да неће бити измене постојећих финансијких планова.

- Град је конкурисао код Управе за капитална улагања за пројекат водоснабдевања као један од приоритета за нашу средину, а све у оквиру пројекта изградње фабрике воде. За комплетну реконструцкију водоводне мреже неопходно је 237 милиона динара, највећи део преузела је Покрајина, за ову годину већ смо добили 90 милиона динара. Такође би требало да средства по овом пројекту добијемо и за 2023. годину. Могу да кажем да је буџет стабилан, ми смо ликвидни и за прва четири месеца буџет је реализован више од 30 одсто, што је веома добро. Градска каса се пуни по плану, задовољни смо приходима и рудном рентом која ће ове године износити 350 милиона динара – навела је Јакшић Киурски.

Одборници су усвојили извештај о рад локалног омбудсмана за 2021. годину, а усвојени су и извештаји о раду и пословању свих девет месних заједница, као и више одлука, међу којима и одлука о обавезној цени услуге такси превоза. За вожњу до 1,8 километара, у оквиру прве такси тарифе, почетни износ је 220 динара, за вожњу до 1,5 километара, у оквиру друге такси тарифе, почетни износ је од 220 динара. За вожњу до два километра, у оквиру треће такси тарифе, почетни износ је 340 динара. Такође, на Седници су усвојене и одлуке о именовању чланова управних и надзорних одбора јавних установа у граду.

М. Митровић

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести