За Филипа Томашева посла у пластенику има од јутра до мрака

ТОМАШЕВАЦ: Филип Томашев из Томашевца један је од младих пољопривредника којем су на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду одобрена средства за набавку пластеника.
1
Фото: Приватна архива

Филипу ће ово бити шести пластеник. У пет постојећих, последњих пет година узгаја млади лук, зелену салату, парадајз и паприку. Ове повртарске културе гаји и на отвореном јер, како каже, од ратарства слаба вајда. Ратарством се бави тек толико да има хране за стоку, односно за потребе домаћинства.

- Пре пет година набавио сам један пластеник, па је тај први донео други, па трећи и тако редом. Захваљујући њима, успео сам да добијем на конкурсу и овај шести, који је много већи и озбиљнији. Пошто се каснило са процедурама, па и са постављањем, у њему ћу посадити касни парадајз - прича Филип Томашев.

Филип има 29 година и своју будућност види у повртарству.

- У повртарству има много више посла, али се више и исплати. У пластеницима производим и расад, и за себе и услужно, па посла стварно има од јутра до мрака. Кад има највише посла онда ангажујемо и додатну радну снагу из села - прича Томашев.

Поврће које произведе, он пласира у локалној пиљарници и на пијаци у Ковачици, као и на пијацама у околним местима и у једном трговинском ланцу. Свој живот Филип не може да замисли без села.

-Тренутно сам и запослен. Рекао сам мојима, докле могу да радим и да се бавим повртарством, ја ћу гурати. Кад не будем могао, повртарство је мој избор. Од њега може да се лепо живи. И више волим да у селу будем свој на своме, него у граду нико - завршава Томашев.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести