Код Ковачице ускоро и ветропарк Пупин снаге 95,5 мегавата

КОПАОНИК: Генерални директор компаније "New Energy Solutions" Милош Цолић рекао је данас Танјугу, на Копаоник бизнис форуму, да ће се ускоро градити и ветропарк "Пупин" у југозападном Банату код Ковачице, што ће додатно подићи енергетске ефиканости у земљи и обезбедити нове капацитете обновљивих извора енергије.
vetropark tanjug
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Планирано је да се ветропарк "Пупин" састоји од максимално 18 ветротурбина, појединачне снаге до максимално шест МW, односно укупне максималне снаге ветропарка до 95,5 МW.

Инвестициона вредност пројекта је око 100 милиона евра и планирано је било да радови почну на пролеће ове године, као и да градња траје око годину дана.

Цолић је био један од учесника на панелу "Енергетска политика: Како остварити одрживост до 2030. године" о будућим пројектима који се тичу енергетске транзиције и преласка на зелену економију и каже да велики број пројеката у области обновљивих извора енергије чекају доношење комплетне регулативе, како би могли да учествују на предстојећим аукцијама за подстицаје.

Навео је да су учесници панела говорили и о изазовима у домену финансирању пројеката, максималним ценама, које је одредила Агенција за енергетику, као и о ниским ценама са некомплетним импутима, који су непоходни за обрачун укупне цене.

Цолић је напоменуо да је веома важно за привреду да разуме де ће производи од 2026. бити скупљи уколико се у потпуности не ускладе са законима ЕУ у вези са емисијом штетних гасова.

Један од пројеката које припремамо за аукцију је ветро парк Пупин који има 95 инфо мегавата инсталисане снаге, који очекујемо да уколико се регулатива заокружи на начин да буде атрактивна за инвестирање да аплицирамо у поступку аукције, како би изградили тај пројекат, навео је он.

Каже да Србија бележи велико повећање индустријске производње и потрошње енергије због чега морају да се граде нови капацитети и реализују пројекти у тој области.

Цолић је напоменуо да је у претходних десет година изграђено 280 малих електрана и да треба реализовати још доста пројеката.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести