Уместо на депонију, 500 тона отишло у рециклажу

БЕЧЕЈ: Последњи жути контејнер за прикупљање секундарне сировине постављен је пред представницима медија на углу улица Новосадске и Николе Тесле у Бечеју, чиме је на симболичан начин завршена организација примарне селекције отпада у бечејској општини.
f
Фото: Dnevnik.rs

Ово је прва средина у Србији која је инфраструктурно стопостотно покрила територију своје општине кад је реч о примарној селекцији отпада.

У плану је било да се овај посао заврши до краја 2023. године, али захваљујући успешној сарадњи са националним оператером у систему управљања амбалажним отпадом „Екостар пак“ из Београда, жути контејнери су већ препознатљиви у свим насељеним местима највеће потиске општине.

- Планирали смо да читав пројекат траје пет година, надали смо се да ће се завршити за шест, а ми смо, ево, све окончали за три године. Морам да се захвалим партнеру „Екостар паку“ који нам је својом донацијом од 440 контејнера вредном преко 100.000 евра, знатно помогао да сада говоримо о томе да је, отприлике, на петнаестак домаћинстава постављен један контејнер, што поспешује ефикасније сакупљање амбалажног отпада – рекао је директор „Потисја – Бечеј“ Золтан Фејеш. Иначе, укупно је на територији општине Бечеј постављено 800 жутих контејнера и после првих анализа видеће се да ли је и где потребно повећати број контејнера. Директор Фејеш захвалио се и суграђанима, јер без њиховог учешћа не би били овако ефикасни.

На петнаестак домаћинстава постављен један контејнер, што поспешује ефикасније сакупљање амбалажног отпада

- Увек се поставља питање исплативости оваквог процеса. Свакако да је исплатив из угла смањења загађења животне средине, али још увек није финаннсијски за предузеће. Мало је боља ситуација у односу на почетак посла, пошто су се стабилизовале цене амбалажног отпада и потражња је присутна, мада не за сав отпад. Међутим, ми сакупљамо сав амбалажни отпад, како не би збуњивали кориснике наших услуга - рекао је директор „Потисја”.

Директорка београдске фирме „Екостар пак“ Бојана Перић истакла је да 12.000 домаћинстава бечејске општине имају прилику да амбалажни отпад одлажу у складу са принципом циркуларне економије и рециклаже и захвалила је „Потисју – Бечеј“ на поверењу и четворогодишњој успешној сарадњи, ономе што су урадили и житељима бечејске општине што су прихватили читав процес.


Утростручене количине

Технички руководилац бечејског „Потисја“ Звонко Дајевић је додао да се у јануару ове године удвостручила, а у фебруару утростручила количина прикупљеног отпада у односу на прошлу годину када се све депоновало у пластичним yаковима.

- Олакшали смо корисницима наших услуга да више не морају да воде рачуна којим даном сакуљамо секундарне сировине, већ их одлажу по потреби и кад могу. Наша је молба да се придржавају упутстава на контејнеру, а пожељно ни било да их пре убацивања згужвају и тиме смање запремину отпада – препоручио је Звонко Дајевић.


- Преко 500 тона амбалажног отпада је испоручено за рециклажу  из Бечеја, чиме се смањила количина отпада намењеног депонији и елиминисани су сви негативни утицаји ка здравој животној средини. Грађани су важан фактор у читавом процесу побољшања здраве животне средине -  вели директорка Бојана Перић.

Простора за напредак има још, посебно у сфери едукације, да се процес примарне селекције одвија правилно.

- Сарадња са фирмом „Екостар Пак“ се наставља у процесу едукације. Обезбедили смо инфраструктуру у виду контејнера, да има где да се одлаже амбалажни отпад, сада можемо да појашњавамо како се одлаже и на који начин -  додаје еколог бечејске фирме Велимир Цвејанов.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести