Уговори о садњи лаванде у срцу Бачке

СОМБОР: Мада је лаванда пре свега медитеранска биљка, захваљујући прекограничном пројекту сомборске локалне самоуправе, који се реализује са параметрима из Мађарске, овдашње жене из руралних средина су дошле у ситуацију да и ову биљну врсту запате у својим баштама, окућницама и пољима, пошто ароматична биљка подноси и далеко ниже температуре него што су оне које владају у приморским крајевима.
1
Фото: Садња јесенас у Чонопљи

Тако је ових дана одржан и радни састанак пројекта „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“ на ком су учествовали чланови пројектног тима, чланице удружења „Лаванград“ и представници Земљорадничке задруге „Агродунав“ из Каравукова, којима је здатак да учеснице пројекта снабдеју садницама лаванде.

На састанку је договорен наставак планираних пројектних активности, а пре свега пролећна припрема садница и њихово даље одржавање, али и за уручивање уговора о садњи лаванде, којим Град Сомбор бесплатно даје саднице и пружа услуге садње, за 28 чланица удружења „Лаванград“. Уговоре су уручили члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић и координатор за ЕУ пројекте града Сомбора Саша Бошњак.

Град Сомбор је са пројектним партнерима Центром за производњу знања и вештина Нови Сад, Центром за социјални  рад Сомбор и Халаси Мéдиа éс Култúра Нонпрофит Кфт из Мађарске учествовао на 2. позиву програма ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014-2020. са пројектом „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“. Укупна вредност одобреног пројекта је 207.000 евра, док је из буџет Града Сомбора као партнера издвојено 98.744 евра. Циљ је да се кроз пројекат „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“ унапреди квалитет живота у пограничном региону Мађарске и Србије, али и да се појача економска сарадња.

Прве саднице лаванде, обезбеђене кроз овај прекогранични пројекат, нашле су се у земљи почетком децембра прошле године, када су из расадника Ж „Агродунава“ испоручене женама у Чонопљи, Телечкој и Бачком Моноштору. Сеоске жене које учествују у овом занимљивом пројекту тада су добиле и стручну помоћ, пошто су садњу обавиле искусне повртарке и цвећарке каравуковске задруге, а приде су их агрономи истог сарадника на пројекту упознали са начином одгајања биљке која заузима све веће површине у земљи са искључиво континенталном климом, Мађарском која је још северније од Србије.  Тада је и зачета производња овог ароматичног и лековитог биља на западу Бачке, а први резултати видеће се на јесен када буду пали и први откоси цвета лаванде.

Биље ће моћи да се користи у сировом и сушеном стању, али и као етерично уље, пошто је пројектом обезбеђена и набавка уређаја за ехстраковање уља, како би се кроз више степене обраде остварио и већи финансијски ефекти за учеснице пројекта.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести