У центру Руме реновира се десетак фасада

РУМА: У последње време много се прича али и улаже у очување самог центра Руме, па ће тако и десетак фасада стамбених зграда и грађанских кућа, од којих су неке старије од 150 година, бити реновиране.
 Ruma Foto:Dnevnik.rs
Фото: Рума Фото:Дневник.рс

Тај пројекат, који је вредан 12 милиона динара, највише ће се финансирати из буyета локалне самоуправе, чак 95 одсто, док ће остатак плаћати грађани и то у више рата.

Наиме, у току је Јавни позив за стамбене заједнице које треба да пријаве какве радове њихови објекти изискују - да је је потребно санирати само фасаду или и кров. Радови би требало да почну током септембра, а да буду готови до краја године или чак и раније, у зависности од обима посла.

Осим што руже изглед централног градског језгра, оронуле зграде су и опасне за грађане због потенцијалног ороњавања, а њиховом ревитализацијом побољшаће се и енергетска ефикасност. По завршетку овог подухвата, центар Руме постаће једна уређена културна историјска целина.

На недавно одржаној седници Скупшрине општине Рума, одборничком већином усвојен је предлог Одлуке о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својства зграда на територији општине Рума. Како је истакла председница Општине Рума Александра Ћирић, захваљујући рационалном трошењу буyета чија је приходна страна знатно већа у односу на прошлу годину, изводљиво је да се што више средстава искористи за капитална улагања међу којима је пројекат очувања центалног градског језгра.   

Л. Р.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести