У Бечеју луталице још увек праве проблеме

​​​​​​​БЕЧЕЈ: Проблем паса луталица присутан је свуда, па Бечеј није изузетак, међутим јесте у томе да су у овој локалној самоуправи не само препознали проблем, већ чине конкретне акције да се он смањи и временом елиминише.
2

Један од сегмената је да се напуштени кућни љубимци сместе у Прихватилиште за псе, где се сада налази између 500 и 600 паса.

Све је почело пре деценије и по, тачније 20. септембра 2007. године, када је на иницијативу и улагање сопствених средстава Монике Брукнер из Швајцарске у Бечеју отворен Азил за напуштене псе. После шест година све је, сходно законским одредбама, прерасло у Прихватилиште за псе. То је захтевало додатна улагања у стварање оптималних услова за прикупљене псе са улица. Одлучено је да се ЈП „Комуналац“ брине о функционисању Прихватилиша за псе у Бечеју.

- Захваљујући Општини Бечеј, кренули смо у акцију добровољног карактера, где је акценат стављен на чиповању што већег броја паса и стерилизацији женки, чиме се сузбија непожељно потомство, неконтролисано размножавање и, као последица, неодговорно власништво. Ако пас није чипован, прво се чипује и потом кастрира или стерилише. Трошкови падају на терет општинског буyета за 2022. годину, а све се реализује преко Програма нашег предузећа, које у оквиру својих надлежности спроводи акцију - сазнали смо од одлазећег директора ЈП „Комуналац“ Жељка Плавшића.

Имајући у виду издвојена средства, очекује се да шездесетак паса буде укључено у акцију.

- Акција је кренула 15. августа и у почетку је било свакодневно више пријава, а сада се тај број смањио. До сада је 47 паса подрвргнуто чиповању - рекао нам је у име ЈП „Комуналац” Александар Туцић. 

Додајмо на крају да се, захваљујући пролећној акцији и прикупљених нових 160 паса са улица, сада у Прихватиишту налази 544 пса. Својеврсном хуманитарном акцијим „Пружи ми руку, буди друг!“, Бечејско удружење младих ће се у петак, 9. септембра, у 17 сати на централном градском тргу изложбом и ревијом паса укључити у помоћ Прихватилишту за псе. Власници кућних љубимаца ће моћи да доведу своје миљенике и прошетају импровизованом пистом, а онда ће уследити ревија паса из Прихватилишта спремних за удомљавање. Истовремено, то је прилика да се грађани Бечеја укључе у акцију пружања помоћи Прихватилишту давањем донације за оптимално функционисање, али и доношењем играчака, хране за псе, ћебади...

Ипак, највећа помоћ ће бити ако се промени начин размишљања приликом узимања штенади. Псе и остале љубимце треба да имају само они који имају могућности и жељу да им посвете пуну пажњу, а не кад пси одрасту да отворе капију и пусте их на улицу. Тиме унесрећују пса и нагомилавају проблем с псима луталицама.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести