Сремско село чува успомену на слободаре

ВОЈКА: И овог јула „Партизанске ватре“ горе у сремском селу Војка које је од 1941-45. на олтар слободе положило 300 живота својих синова, кћери, очева, дедова, а још толико се бораца из овог села вратило из рата.
vojka dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На споменику у центру села, окупљене малобројне живе борце, грађане и госте, поздравио је Иван Ђоковић, потпредседник Покрајинске владе, који је у име свих који баштине идеје слободарства, захвалио председнику старопазовачке општине Ђорђу Радиновић и локалној самоуправи што је обновила споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у Војки, управо пред партизанску славу, најстарију у Срему.

“Овде смо да се подсетимо на све који су своју оловку, књигу, плуг лопату, мотику, не ретко и своју игру заменили пушком и бомбом, у жељи да одбране своју њиву, своју кућу, своју земљу. Неки од њих су одлазили голоруки...Овај споменик подсећа на њих, али и на све оне који су то учинили 1990., 1998.и 1999., који то чине и данас. Наша је света дужност да наставимо да бранимо своју земљу и све што су бранили људи у чију славу смо се окупили данас. Борба против фашизма је актуелна, јер је веома присутан у новом облику”, рекао је Ђоковић, поручивши са споменика војачким слободарима да је антифашизам и борба против свега што спутава човека обавеза свих и да томе треба научити и потомке.

Фото: Dnevnik.rs

Председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић је, истакао да је ова свечаност прилика да се ода дужна пошта онима који се уписаше у историју, и да нико нема право да заборави оне који су положили живот за слободу и да минимизира тековине НОБ. Не смеју се заборавити ни злочинци, попут крвника Виктора Томића који је хапсио по Срему и камионима слао у логоре и на стратишта, навео је Атанацковић и подсетио на 475 сремских јунака стрељаних у Дудику крај Вуковара, међу којима је било и Војчана, као и на 5683 борца из Војводине чије кости леже у Источној Босни, а највише из Срема.

Делегације СУБНОРА-а Војводине и Општине Стара Пазова, МЗ Војка, СПС Војводине и Општине Стара Пазова, бораца ратова 90-тих, ФК „Сремац” из Војке, положиле су венце и цвеће на споменик у центру села, а венац је положен и на споменику војачким првоборцима Милану Хаyићу, Николи Филипину и Лазару Чикошу, стрељаним у Вуковару.

Код споменика је стиховима на слободаре Срема, Војводине и Србије присутне подсетила глумица Гордана Ђурђевић Димић, а на академији, о антифашизму некад и данас говорио је публициста Синиша Корица, указавши да свуда где доминација једних над другима губи контролу, ствара се материјална подлога за развој „вируса фашизма“, па отуд и данас потреба за антифашизмом.

Иначе, пред ову прославу у Војки је споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора обновљен, радови су коштали  нешто више од 10 милиона динара од којих је највећи део обезбедила Општина Стара Пазова, а 600.000 динара МЗ Војка.

А. Мали

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести