Споразум о сарадњи Града Кикинде и „Руског дома“

КИКИНДА: Споразум о сарадњи, потписан између Руског центра за науку и културу „Руски дом“ из Београда и Града Кикинде, представља наставак размене информација и упознавање две државе, кроз културу, образовање и науку.
k
Фото: kikinda.org.rs

Након потписивања уговора, у Културном центру је отворена изложба „Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“.

Како је навела Ирина Антанасијевић, професор београдског универзитета и ауторка изложбе, мотив за осмишљавање овакве изложбе је везан за име сликара и светски познатог уметника, Васиља Поленова, који је као млад човек дошао као добровољац у Србију.

Изложба је направљена од његових скица, које је он правио попут дневника, цртао од Београда до ратишта. Тај дневник смо пронашли, на његовом имању. Кроз изложбу смо пропратили те његове записе из дневника. Тако је настао дневник догађаја, који су били пропраћени и том визуалном компонентом. То је потпуно уникатно, казала је Антанасијевићева.

За руску званичну институцију, Град Кикинда је врло битан град, рекао је у својој изјави Јевгениј Александрович Баранов, директор Руског центра.

Фото: kikinda.org.rs

Ми смо везани за ваш град једним ланцем руске приче, руске емиграције. Овде у Кикинди је био Руски девојачки институт, Руско- српска девојачка гимназија, поручио је Баранов.

Кикинда је по други пут домаћин представницима Руског дома, као и представницима руско –српског пријатељства. Како наглашава Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника Кикинде, сарадња је данас добила вишу, нову димензију самим потписивањем споразума о сарадњи.

Очекујемо да се на овај начин још више оснаже и појачају добри пријатељски односи Русије и Србије. Локална самоуправа је, додала је она, већ начинила први корак дајући своју подршку овој идеји, тако што је подржала отварање Руског кутка. Наставили смо и разговоре на тему евентуалног увођења руског језика у школе, премда је то тема за више инстанце. Али, ево за почетак можемо да предложимо покретање курса руског језика, баш овде у Културном центру, казала је Јакшић-Киурски.

Како подсећају на сајту Града, сарадња Кикинде и Руског дома озваничена је и симболичним отварањем Руског кутка у Културном центру, а недавно је постављена спомен плоча на некадашњој Првој руско српској девојачкој гимназији.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести