Сомбор и Кишкунхалаш посадиће 16.000 садница лаванде

СОМБОР: Поводом почетка још једног прекограничног пројекта финансираног из европских фондова, који Сомбор остварује с локалним самоуправама у Мађарској, одржана је отварајућа конференција „Социјално предузетништво за жене из руралних подручја“.
1
Фото: Социјалним предузетништвом жена бави се нови прекогранични пројекат

Реч је о пројекту  који се суфинансира кроз „Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014-2020“.

Овај пројекат, који је у суштини ослоњен на производњу и обраду лаванде на западу Бачке реализује локална самоуправаа Сомбора у сарадњи са овдашњим Центром за социјални рад, Центром за производњу знања и вештина из Новог Сада и Халаши медија из мађарског града Кишкунхалаша.

Присутнима се на отварајућој конференцији обратио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, који је напоменуо да ће Град увек подржати овакве пројекте који су од значаја за рурални развој у околним местима,.и  то, пре свега, као подршка женама из тих места. Учеснике конференције и партнере у пројекту представио је Бранислав Сворцан, менаyер пројекта.

Саша Бошњак, координатор за ЕУ пројекте града Сомбора је истакао да је вредност пројекта 200.007 евра, од чега се чак 85 одсто средстава обезбеђује из фондова Евроспке уније, док је сам Сомбор као носилац пројекта обезбедио преосталих 15 одсто средстава.

У пројекту не учествују само жене намерне за производњу лаванде, већ и оне које би се бавиле такозваним вишим степенима обраде, односно прављењем етарских уља, тинктура, сапуна

- Средства са којима Сомбор учествује у пројекту обезбеђена су од Владе АП Војводине, па се фактички ништа не издваја из градског буyета за овај пројекат, који је значајан за рурални развој нашег града - нагласио је Бошњак и напоменуо да је пројекат везан за узгој лаванде за шта је српска страна издвојила 60.000 евра за набавку 16.000 садница лаванде.- Јавни позив за учеснице овог пројекта је објављен, те је пред нама допремање садница од добављача, као и сама садња. Реално је претпоставити да ће, у складу са временским условима, прве саднице бити у земљи, односно бити посађене за месец-два.

У пројекту не учествују само жене намерне за производњу лаванде, већ и оне које би се бавиле такозваним вишим степенима обраде, односно прављењем етарских уља, тинктура, сапуна на бази ове, у суштини медитеранске биљне врсте, која може добро да успева и на нашим географским ширинама, за шта је набоља потврда чињеница да се она успешно гаји у Мађарској, тачније у њеним нешто севернијим пределима. Управо у складу са тим цео пројекат је подразумевао и набавку специјализоване опреме за такозвано мацерирање и екстракцију уља од лаванде.

М. Мћ

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести