Скулптуре Љубисава Срдановића у Србобрану

СРБОБРАН: У галерији србобранског Дома културе отворена је изложба скулптура Љубисава М. Срдановића, коју је аутор насловио „Звезде мога неба”.
srbobran skulpt
Фото: Општина Србобран

Двадесетак изложених фигура, попрсја, барељефа и слика великих личности српске историје и савременог стваралаштва, иако само део Срдановићевог опуса, довољно је да осветли сензибилитет, интересовања и поруку коју уметник својим радом упућује јавности. Тако су у галерији његових портрета своје место добилиСвети Сава, Његош, Доситеј, Патријарх Павле, Црњански, Андрић, Лубарда…

Изложба је окупила у Србобрану поново лауреате књижевне награде „Ленкин прстен”, Матију Бећковића, Благоја Баковића и Мирослава Алексића. Сам аутор каже да је изложбу посветио „дивном пријатељу, почившем Мити Секулићу, Србобранцу, историчару који је сав свој век и научни рад посветио српској збиљи, као и генерацији гиманзијалаца Врбаса и Србобрана далеке 1961/62. године”.

„Љубу Срдановићу нико не може дати примедбу да он троши глину на било кога, он је овековечио и оставио у бронзи најзначајније личности наше културе, а онда је један споменик, за коју чујем да ће ускоро бити постављен у Врбасу, посветио нашем незнаном певачу, гуслару. То је наследник Хомеров, то је онај који је кобајаги незнан, а сви знамо ко је био Филип Вишњић, ко је био Тешан Подруговић, ко је био Старац Милија“, рекао је на отварању изложбе академик Матија Бећковић.      

В. Х.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести