Седми Бечеј фолк фест: У истом колу различите културе

БЕЧЕЈ: Свечаним дефилеом улицама ужег центра Бечеја, учесници су у суботу увече најавили традиционалну, седму по реду, атрактивну манифестацију „Бечеј фолк фест“, која траје четири дана и окупља госте из Босне и Херцеговине, Бугарске, Мексика, Румуније, Словачке и Словеније, али и културно-уметничка друштва из наше земље, као што су „Венац“ из Грачанице са Косова и Метохије, новосадско „Соња Маринковић“ и два бечејска „Петефи Шандор“ и домаћина „Ђидо“.
b
Фото: KUD „Đido“ je predvodio atraktivnu povorku ulicama grada

У име локалне сампуправе, која поносно подржава овакав вид представљања културног стваралаштва, учеснике и посетиоце поздравио члан Општинског већа задужен за омладину, спорт и туризам Дане Мандић. Након што је гостима пожелео добродишлицу и да из Бечеја и Србије понесу лепе успомене, а суграђанима да уживају четири дана у атрактивној манифестацији, захвалио се КУД „Ђидо“ на указаној части да отвори фестивал, који на најбољи начин потврђује да је Бечеј „фестивалски град“.

- Фолклорским речником речено, овде се „у истом колу хватају различите културе, обичаји и традиције“ и „Ђидовцима“ у име свих нас захваљујем што су нам омогућили привилегију да, ево седму годину у континуитету, пратимо промоцију традиционалних вредности, тачније афирмацију игара и песама из читавог света.  Из тог разлога, поносно наглашавам да је „Бечеј фолк фест“ једна од најатрактивнијих манифестација на територији наше општине - истакао је Мандић.

„Лед су пробили“ домаћини, а прво вече су наступили још њихови суграђани МКД „Петефи Шандор“, затим КУД „Братство“ из Источног Сарајева, па гости из Румуније, Словачке и Словеније. Другог дана фестивалског програма одржан је целовечерњи концерт КУД „Венац“ из Грачанице са Косова и Метохије, а вечерас и сутра ће наступити гости из Бугарске, Мексика, Словеније, новосадског КУД „Соња Маринковић“ и домаћин „Ђидо“.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести