Породица Мијатов уз подршку државе купила 111 јуница

ТАРАШ: Породица Мијатов из Тараша је, захваљујући субвенцијама државе, купила 111 јуница ирске расе ангус, које спадају међу најперспективнија грла за тов и млекарство. Свих 111 јуница стигло је ове недеље у Тараш.
1
Фото: Ж. Балабан

Жарица Мијатов каже да набавка грла није била тешка одлука и да је помоћ државе у виду субвенције од 50 одсто за куповину стоке изузетно велики подстицај.

- Започети производњу било чега са упола цене је огромна подршка и уштеда. Поред тога, ангус грла су економски врло исплатива за узгој. Млечност крава је изузетна и креће се од 1.800 до 2.200 литара млека за шест месеци, након чега се практикује њихово засушење и припрема за нови циклус репродукције. Бикови товљеници врло лако достижу 700 до 850 килограма, а зависно од дужине това могу достићи и веће тежине – објашњава Жарица Мијатов.

Како наводи, највећа предност ове расе јесте могућност добре репродукције и развоја товних особина у релативно скромним условима, на травнатим површинама, уз минимално ангажовање радне снаге. Идеална је за гајење у Србији.

-Узгој на пашњацима је услов да се оствари добар профит. Ангус је управо таква раса, отпорна, захвална за узгој. Она даје месо најбољег квалитета, које је тражено у угоститељству – истиче Мијатов.

Ово тарашко домаћинство посетио је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац који је нагласио да се пољопривредна производња и сточарство на територији Зрењанина све више развијају уз помоћ државе.

-Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедили су читав низ подстицаја који ће помоћи нашим суграђанима да оснаже пољопривредна газдинства и унапреде производњу. Најбољи доказ да се држава на прави начин посветила развоју свих сегмената аграра јесте пример породице Мијатов. Они су се до сада бавили ратарством, али управо због значајних бенефиција добијених од државе и захваљујући добром привредном амбијенту, одлучили су да прошире своју производњу и на сточарство – наводи Сантовац.

Буyетом за 2021. годину град Зрењанин је за подршку и развој пољопривреде издвојио 75 милиона динара. Поред тога, обезбеђена су и средства за уређење атарских путева.

-Мијатови ће, као и остали пољопривредници на територији Зрењанина, моћи да рачунају и на подршку града, који унутар својих овлашћења и свог буyета такође спроводи читав сет мера подршке аграрној производњи - закључује Сантовац.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести