Почиње Други сомборски књижевни фестивал

СОМБОР: Од сутра до суботе, 13 маја, Сомбор ће бити својеврсна књижевна престоница Србије, с обзиром на то да почиње Други сомборски књижевни фестивал, који организује овдашња Градска библиотека „Карло Бијелицки“ уз подршку градске Скупштине.
knjiga
Фото: Dnevnik.rs

Овогодишњи фестивал је замишљен као тродневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву, окружењу и филму.

Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције, па су и његови овогодишњи гости релевантна имена из домена поезије, прозе, драматургије и издаваштва. Владимир Арсенијевић, Марко Томаш, Јелена Ленголд, Звонко Карановић, Вуле Журић и Марјан Чакаревић не само да су препознати од стране читалаца, већ и од критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи.

Уз овај примарни аспект Фестивала, одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који је јединствен у држави. Наиме, иако постоји већи број конкурса за објављивање прве књиге младих писаца, ниједан не решава проблем друге књиге, те је Сомборски књижевни фестивал понудио одговор управо на овај проблем. На конкурс ГБ „Карло Бијелицки“ пристигло је двадесет и шест рукописа, што је доказало да интересовање за овакву врсту конкурса и подршке младим писцима не само да постоји, већ је и апсолутно неопходно. Жири конкурса који су чинили Бранислав Живановић, Душан Вејновић и Тамара Б. Крстић издвојио је песнички рукопис „Богови отворених прозора“ јагодинског песника Александра Петровића, који ће тако ускоро и доживети своје штампано издање.

Додатни програм овогодишњег Фестивала чиниће  пројекција документарног филма о опусу једног од прошлогодишњих учесника Сомборског књижевног фестивала, Угљеше Шајтинца „Шајтинац и три приче“ уз учешће једног од аутора филма, Бошка Милосављевића. Сви програми овогодишњег издања Сомборског књижевног фестивала одржавају се у Српској читаоници „Лаза Костић“ и Сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у којој ће сутрашњом пројекцијом документарног филма „Шајтинац и три приче“ у 19 сати фестивал бити и званично отворен.

Текст и фото: М. Мћ

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести