Обнова храмова новцем из сомборског буџета

СОМБОР: Сваке године Град Сомбор издваја из свог buyeta значајна средства за одржавање и реконструкцију верских објеката како у граду, тако и у насељеним местима, па је за ову годину, предвиђено да се у ту сврху утроши 16 милиона динара, а средства су подељена сразмерно броју верника.
1
Фото: Град Сомбор

Тако су век старој Кармелићанској цркви, римокатоличком храму који са своја два торња, уз православну цркву Светог Георгија, доминира градском визуром, додељена два милиона динара за унутрашње радове, колико је намењено и цркви у Дорослову за реновирање фасаде.

- Приводе се крају радови у зимској капели у цркви Сент Иштван, капели која сад има нову опрему за грејање, ради се на електроинсталацији, завршава кречење и постављање керамичких плочица. Износ који је Град дао је два милиона, а исто толико у Дорослову, то је црква Сент Имре, где су радови већ завршени - рекао је Силард Јанковић, члан Градског већа, који је заједно са Иваном Шимуновим обишао обе цркве како би видео у којој су фази радови, додајући да ће и у наредном периоду сомборска локална самоуправа помагати све верске заједнице, како би њихови објекти били у што бољем стању и на услузи верницима.

Црква Светог Стефана (Иштвана), посвећена првом мађарском хришћанском краљу, у чијем оквиру се налази и самостан католичког монашког реда Госпе од Кармела подигнута је на ободу највећег сомборског парка на почетку 20. века, за шта је новац намакнут из buyeta тадашње Аустроугарске царевине. Црква је одржавана градским и средствима верника и у време партијског једноумља.

Пре неколико година комплетно је реконструисано кровиште, што је, имајући у виду монументалност овог храма катедралних размера, био подухват вредан хвале. С друге стране, црква Сент Имреа налази се у Доросолову, селу које захваљујући бискупијском светишту Марије Помоћнице представља духовно стециште римокатоличких верника не само из Србије, већ и из целог региона.

У време празника Мале Госпе (8. септембра), у Дорослово се слију десетине хиљада верника, који очекују и помоћ наводно чудотворног, лековитог извора, односно воде из бунара који се налази у порти ове цркве. Колике размере је овај култ римокатоличких верника попримио, сведочи и то што је ово најпосећеније католичко светиште, већ до Доросовлова многи верници долазе пешке прелазећи и неколико стотина километара, не би ли тако учврстили себе и друге у вери којој припадају.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести