Ново загађење код Врбаса: Дренажни канал пун фекалија

ВРБАС: Еколошки покрет Врбаса поднео је кривичну пријаву Општинском тужилаштву у Врбасу против „НН” лица и пријаву Водној инспекцији при Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство због загађења на дренажном каналу Ј – 3 -4 , на око три километра од преводнице у Куцури , на путу ка Змајеву.
kanal - vrbas net
Фото: vrbas.net

“Канал је испуњен фекалијама и отпадом различитог порекла а околином се шири неописив смрад“, каже председник Еколошког покрета у Врбасу Ратко Ђурђевац.

Додаје да је на обали канала уочљив је утиснути траг  од црева цистерне, чији власник или власници очигледно често користе овај локалитет ради истовара отпада.

Дренажни канал, истиче, прихвата вишак атмосферске воде са поља, и у периодима суше враћа је назад, али нажалост, „обогаћену” разним штетним материјама.

И други дренажни канали широм општине су на удару загађивача

Распад огромне количине органског отпада којим је канал испуњен и избачена амбалажа од хемикалија без икакве сумње изазива штетне емисије које могу угрозити биљну производњу и здравље људи“, наглашава  Ђурђевац.

Он наводи да ово није усамљен случај, већ да се отпад различите врсте масовно избацује у дренажне канале широм врбаске општине:

“Позивамо грађане да нам јаве за сваки појединачан случај загађења у пољима, ако је могуће , са прецизним подацима о локалитету, и да ако могу приложе и фотографије“, наглашава председник Еколошког покрета у Врбасу Ратко Ђурђевац.

З. Делић

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести