Меморијал др Раду Флора у ЗР: Сећање на румунског научника

ЗРЕЊАНИН: У Зрењанину је по 27. пут одржан “Меморијал др Раду Флора”, посвећен успомени на најзначајнијег румунског научника, просветног и културног радника са ових простора – универзитетског професора др Раду Флору (1922 - 1989).
m
Фото: zrenjanin.rs

Учесници меморијала традиционално су положили цвеће и венце на његов гроб на Томашевачком гробљу и спомен-бисту у Алеји великана у Карађорђевом парку. Присуствовали су и пријему у Градској кући, где је одржан и научно-стручни део меморијала, с учесницима из наше земље и гостима из неколико градова у Републици Румунији. 

Меморијал се, као и сваке године, организује на два судбински повезана датума - 5. септембар, дан рођења професора Флоре и 4. септембар, када је преминуо, а ове године меморијал је протекао и у знаку обележавања три деценије од његове смрти. Иако је рођен у Банатском Новом Селу, а преминуо у Ровињу, у Хрватској, др Флора је одабрао Зрењанин за место у ком је провео највећи део живота, а у овом граду је и сахрањен.

У раду научно – стручног скупа, као и сваке године, учествовали су представници организатора, Друштва за румунски језик Војводине, чланови породице Флора, представници Амбасаде Републике Румуније у Србији, конзул Републике Румуније у конзулату у Вршцу Дан Константини научни радници из више средина у Румунији - Темишвара, Арада, Решица.

Госте су поздравили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и помоћник градоначелника Симо Салапура. Сантовац је истакао значај одржавања оваквог скупа у средини у којој живи значајан број припадника румунске националне заједнице.

Град Зрењанин увек је ту да помогне одржавање меморијала. Драго нам је што смо поново у прилици да угостимо и представнике румунске националне мањине са територије града Зрењанина, али и целог Баната и градова у Румунији. Захвални смо професору Флори што је одабрао Зрењанин за место у ком је живео и проносио његово име и на београдском и новосадском универзитету, где је имао катедре. Представници румунске националне мањине, као и у времену у ком је живео др Флора, дају и данас допринос развоју града и на најбољи начин представљају наш град у другим срединама, истакао је Сантовац.

Испред организатора меморијала обратили су се председник Друштва за румунски језик Војводине Лучијан Марина, који се захвалио Граду Зрењанину на подршци, како у организовању тог скупа сваке године, тако и у неговању сећања на рад и дело професора Флоре. Присутнима су се обратили и књижевница Илеана Урсу Ненадић и конзул Републике Румуније у конзулату у Вршцу Дан Константин.

Након пријема у Градској кући, учесници меморијала положили су венце и цвеће на спомен-бисту др Раду Флоре у Алеји великана у Карађорђевом парку. Испред Града Зрењанина венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћник градоначелника Симо Салапура и секретар Скупштине града Милан Мркшић.

Др Раду Флора био је најзначајнији научни радник румунске националности који је живео и стварао на нашим просторима. Био је лингвиста и дијалектолог светског гласа, књижевник, драматург, есејиста, историчар књижевности, књижевни критичар и фолклориста. Бавио се изучавањем дијалектологије, историје, књижевности и литерарног фолклора банатских, али и истарских Румуна.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести