Мајске игре у Бечеју од 17. до 21.маја

БЕЧЕЈ: Најстарији фестивал сценског стваралаштва деце, последњих година и младих, Мајске игре одржаће се по 63. пут од 17. до 21. маја.
1
Фото: В.Јанков

Бојазан да ће и ове године изостати ова традиционална манифестација, превазиђена је упорношћу организатора и побољшањем епидемиолошке ситуације.

- Лане због пандемије ковид-19, нисмо угостили глумачке трупе из земље и иностранства, а за ову годину стигло је само двадесетак пријава. Из тог разлога први пут нисмо ангажовали селектора, већ је Организациони одбор овогодишњих Мајских игара одабрао десет представа, по пет у конкуренцији деце и младих, које ће учествовати у завшници и представиће се на овдашњој сцени. То неће умањити квалитет, јер су представе врло садржајне. И даље ће два жирија, стручни и дечији, оцењивати наступ, али ће се бирати само најбоља представа по оцени оба жирија и доделиће се само „Златни паж”, а када су појединачне награде у питању ту нисмо ништа мењали -  рекао нам је у име Организационог одбора 63. Мајских игара др Здравко Петровић, директор Градског позоришта Бечеј.

У такмичарском програму 63. Мајских игара, у категорији „деца за децу“ представиће се: КУД „Гоша“, Драмски студио „Враголани“ из Смедеревске Паланке с представом „Када бих ја био велики“, Драмски студио Центра за културу Пожаревац – „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак у чизмама“, Културоциклин Крушевац – „Културоциклин ЕНД ЦАЛЛ“, Креативни центар Артеље из Инђије - „Успавана лепотица“ и Градско позориште Бечеј, Дечији драмски студио – „Како су постале ружне речи“.

Захваљујући представи „Чудовница“, Драмске секције ЈУ Католичког школског центра „Свети Фрањо“ из Тузле, која учествује у категорији „млади за младе“, и овогодишње Мајске игре имају међународни карактер. У овом такмичарском програму учествују још: Културни центар Параћин, Омладинска позоришна сцена с представом „Ко је Мени Антигона?“, Позоришна група „Шмирати“ из Новог Сада – „Чујем врати се, чујем остани“, Суботичко позориште Непкер ММК Фабула Раза – „Хомокозо“ и Градско позориште Бечеј, Драмски студио младих – „Разредни непријатељ“.

Сходно епидемиолошкој ситуацији, примењиваће се све мере предострожности, а неће изостати ни креативне радионице као пратеће активности током петодневне манифестације. Одржавање Мајских игара помогли су Министарство културе, Покрајински секретаријат, Општина Бечеј и низ локалних привредника.                                        

 В. Јанков

Фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести