Куманчани траже отварање јасленог одељења у селу

КУМАНЕ: Група мештана Кумана предала је председнику општине Нови Бечеј Саши Максимовићу петицију у којој се тражи отварање јасленог одељења у том селу.
kumane
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Куманчани кажу да у селу постоји довољан број деце јасленог узраста, али и нешто старијих малишана који би могли боравити у јаслицама и вртићу. Сматрају да је, иако је било оваквих иницијатива и раније, сада право време да се за малишане оспособи адекватан простор.

У селу, у оквиру школе, постоје две групе предшколског узраста и за тај узраст похађање је обавезно. Постоји потреба како за јасленим делом, тако и за продуженим боравком за мало старије малишане, узраста три-четири године. У селу такође постоји и зграда у центру, која је у власништву општине Нови Бечеј. По нашем мишљењу, уместо да се сруши, како је планирано, у њој би после темељне реконструкције могле да буду просторије вртића, који би био у склопу Предшколске установе „Пава Сударски“ у Новом Бечеју. У селу има младих родитеља који би радили, а немају коме да оставе децу. И не само то. И деца у селу имају потребу за социјализацијом, да се друже са својим вршњацима, једнако као и у граду, каже Биљана Стојанов која је на челу групе мештана који су петицију поднели.

Да деце има, слаже се и секретар Месне заједнице Кумане Горан Станчић.

Последњих година рађа се и по тридесеторо деце годишње, што нас у селу јако радује. То значи да село живи. Ипак, ми у Месној заједници сматрамо да нема потребе за јаслицама, већ пре за продуженим боравком. Јаслице захтевају строге услове, морало би да се запосли доста људи, а нисмо сигурни да је то оправдано. Подржавамо као месна заједница свако новорођено дете пакетом од 5.000 динара и трудимо се колико је у нашој моћи да помогнемо. Нисмо могли да подржимо петицију за јаслице, али за продужени боравак подржавамо, каже Станчић.

Они који су потписали петицију кажу да је и могућност да се у јаслицама запосле мештани права ствар.

Имамо у селу младе који би могли да се запосле и као васпитачице, али у пратећем делу, и сматрамо да су и зато јаслице потребне, истиче Стојанов.

Петицију је од грађана примио председник општине Саша Максимовић и о њој се, каже наша саговорница, врло позитивно изјаснио.

Петиција је у процедури и одговор очекујемо у наредних 30 дана. Верујемо да где има воље има и начина. Средства јесу проблем увек, али уз помоћ покрајине и републике и, наравно, општине, мислим да су јаслице могуће. У зависности од одговора, предузимаћемо наредне кораке, рекла нам је Биљана Стојанов.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести