Комеморација у Кикинди: Вечна почаст страдалим интернирцима

КИКИНДА: Крај спомен - обележја кикиндским интернирцима које су 6. маја 1942. године немачки фашисти насилно депортовали у Норвешку, одржан је комеморативни скуп, уз одавање поште и полагање венаца страдалницима у логорима.
Kikinda Pocast internirtcima2
Фото: Одавање почести интернирцима крај спомен - обележја у центру, фото: Град Кикинда

Од 46 интернираца преживело је само њих седморо, а из заточеништва они су се вратили током октобра и новембра 1945. године, али данас више нема живих интернираца.

На спомен- обележје интернирцима у центру града, рад вајара Слободана Којића, венце је положила делегација локалне самоуправе у којој су били председник Скупштине града Младен Богдан и члан Градског већа Мирослав Дучић, а венце су положили и представници СУБНОР-а, Удружења Српски ратни ветерани, Српско-норвешког друштва, као и чланови породица интернираца.

Младен Богдан је рекао да су преживели инернирци, страхоте које су преживели оставили у својим сећањима и записима, нагласивши да им је град у вечну славу подигао овај споменик, у знак сећања на њихову голготу.

Заточени Кикинђани били су у логору Бајсфорд код Нарвика, а током рата локално становништво оближњег норвешког града Нарвика на разне начине пружало је помоћ. Од тада датира пријатељство Кикинде и Нарвика, које траје и данас. Секретар кикиндског огранка Српско-норвешког друштва Тибор Фиреди, подсетио је да је прва Декларација о пријатељству Кикинде и Нарвика потписана 6. октобра 1966. године, на Дан ослобођења Кикинде у Другом светском рату. Друга Декларација је потписана 2017. гоодине, а две године касније, као наставак дугогодишњег пријатељства, односно заједнички извојеване слободе, на свечаној Седници Скупштине града Кикинде, озваничена је Декларација о пријатељству и отворен Парк пријатељства „Нарвик” у центру града. Фиреди је истакао да је то само круна пријатељства два народа која су се кроз историју приближила.  

М. Мр.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести