Кикинда: Три немачке инвестиције на помолу

КИКИНДА: Одборници Скупштине града Кикинде усвојили су буџет за 2022. годину који је пројектован на 2,99 милијарди динара. Градоначелник Кикинде Никола Лукач оценио је да је градски буџет стабилан, реалан и домаћински.
Kikinda Foto: Dnevnik.ra
Фото: Dnevnik.rs

- Изазова и притисака у години на измаку било је много, а у неким тренуцима и неразумевања директних и индиректних буџетских корисника. Мислим да смо нашли најбољи баланс између захтева и могућности - рекао је Лукач.

Он је потврдио и да су три потенцијална немачка инвеститора показала интересовање да капитал уложе у нову индустријску зону на простору некадашњег „Расадника” у Кикинди.

- Из области су аутомобилске индустрије, а реч је о софистициранијим и боље плаћеним пословима. Говоримо о могућност отварања између 500 и 1.500 нових радних места, јер није реално да све три компаније дођу у Кикинду. Чинимо све да инвеститорима омогућимо што боље услове за долазак у наш град. Ради се о 22 хектара које желимо да понудимо потенцијалним инвеститорима. Наш инвестициони потенцијал још више ће повећати брза саобраћајница која ће повезати Сомбор и Кикинду, односно граничне прелазе Бачки Брег и Наково. Планиран је нови мултифункционалан стадион, а преговарамо са четири потенцијална инвеститора за ритејл парк и са два смо ушли у најконкретније преговоре - предочио је Лукач.

Заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски је оценила да финансијски план представља основу за доношење свих будућих пословних и финансијских одлука. Она је истакла да усвојен буџет има изражену развојну и социјалну компоненту.

Одборници су усвојили програме пословања јавних предузећа „Кикинда”, „Топлана” и „Аутопревоз” за 2022. годину. Усвојили су одлуку о финансијској подршци кикиндској болници на основу које се одобрава 1,5 милион динара за изградњу рампе и тоалета за особе са инвалидитетом. Одобрен је и износ од 7,1 милион динара за надзора над реконструкцијом болнице. Једногласно су подржали одлуку о новчаној накнади породиљама према којој град за прво дете даје 30.000 динара, за друго 20.000, а незапосленим породиљама 60.000 динара у шест рата. Једногласно је усвојена и одлука о финансијској подршци за лечење деце оболеле од ретких и тешких болести са пребивалиштем на територији града Кикинде.

- Определили смо три милиона динара и позитивно одговорили на иницијативу неформалне групе „Маме солидарно”. Драго ми је што су представнице ове групе присуствовале седници. Не знам да ли у нашем граду постоји неко ко не би подржао ову одлуку. Лане смо за потребе лечења деце издвојили милион динара и пребацили их Центру за социјални рад. Не постоји дете и породица који су нам се обратили, а да су остали ускраћени за помоћ- нагласио је председник Скупштине града Младен Богдан.

Почиње градња фабрике воде

В.д. директор ЈП „Кикинда” Чедо Гверо потврдио је обраћајући се одборницима, да им је прошлог понедељка издата грађевинска дозвола за изградњу фабрике воде, те да се пројекат ради по принципу „кључ у руке” и да је инвестиција вредна 9,6 милиона евра.

- Радови ће почети већ за неколико дана, док се отварање нове градске пијаце очекује средином јануара. У договору са пијачарима, нисмо хтели да то учинимо уочи новогодишњих празника, јер сада имају више посла - рекао је Гверо.

М. Митровић

Zoran
23.12.2021 • 11:56
Ha ha ,a ti investitori dolaze iz zemalja gde se radilo za 30 eura mesečno.Neće ni da čuju za 500 ... I čuveni "motači kablova",zaglupljivljanje naroda. Studiraš 5 godina da bi mogao kablove
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести