Изложба војних капа и шлемова у бечејском музеју

БЕЧЕЈ: Изложба „Војне капе и шлемови од средине 19. до половине 20. века из колекције Дејана Крагића“ може се погледати у изложбеном салону Музеја у Бечеју до 7. октобра, а отворена је сарадњом са Музејом Војводине.
d
Фото: Dnevnik.rs

Кустос историчар Градског музеја Бечеј Немања Карапанyић захвалио се и Управи за традицију, стандард и ветеране сектора за људске ресурсе Министарства одбране Србије, која је дала две подофицирске униформе, како би посетиоци могли да упореде некадашње војне униформе на фотографијама са садашњом. Отварању су присуствовали и представници Војног музеја Србије.

У име Градског музеја Бечеј госте и присутне посетиоце поздравио је директор Акош Тојзан, помоћник директора Музеја Војводине Лидија Мустеданагић апострофирала је добру сарадњу два музеја, а аутор изложбе Зоран Вељановић, иначе заменик директора матичне куће војвођанских музеја, кустос историчар и архивски саветник, пригодним речима приближио је изложбу посетицима. Изложби је, разумљиво, присуствовао и колекционар Дејан Крагић, који је овом приликом за „Дневник” рекао:

Фото: Dnevnik.rs

- Ова страст ме држи двадесетак година. Капе и шлемови су симбол сваке војске, одређеног времена и имају историјску тежину. Кад сам био у војсци, нисам волео да носим капу, а живот каже да све што неволиш дође на наплату. Тако је у мом случају. Видим у свему овоме нешто лепо, а када сам упознао Зорана Вељановића и он у свему видео нешто занимљиво, одлучили смо да припремимо изложбу на којој је презентирано 52 експоната, а у мојој колекцији се налази између 300 и 400 примерака. Најстарији је шлем Кнежевине Србије, аустријски модел за коњичке јединице из 1848. године, а издвојио бих и француски модел пилотског шлема из 1917. године српске авијације, који су носили српски пилоти на Солунском фронту летећи у авионима од летвица и платна без падобрана, који се појавио тек неколико година касније - рекао је Крагић.

Текст и фото:  В. Јанков

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести