Италијански „Зопас“ упошљава Кикинђане с обе стране границе

КИКИНДА: Италијанска компанија „Зопас” у Кикинди послује од пре пет година, а у суседној Румунији је присутна дуже време.
z
Фото: Fabrika „Zopas” u Kikindi/Grad Kikinda

У погонима у граду на северу Баната запошљава 700 радника, а још 250 Кикинђана ради у фабрици ове компаније у суседној Румунији. Када се сарадња одвија на обострано задовољство државна граница није препрека.

Амбасадорка Румуније у нашој земљи Силвиа Давидоиу посетила је Кикинду где ју је у Градској кући најпре примио градоначелник Никола Лукач, а потом су обишли производни погон „Зопаса”, где им је домаћин био генерални директор фабрике Дорел Еначе.

- Поносна сам јер се овде могу видети реални резултати рада две пријатељске државе. Србија и Румунија се суочавају са истим проблемима, а то је одлазак младих људи у иностранство. Свака прилика да им се омогући да остану даје неку перспективу - рекла је амбасадорка Давидоиу.

Спона у сарадњи привредника с обе стране границе је гранични прелаз Наково - Лунга, међутим, проблем је што овај прелаз не ради 24 сата. Упитана да одговори кад се може очекивати да међународни гранични прелаз Наково - Лунга продужи радно време и буде стално отворен, амбасадорка Румуније одговорила је да је то још увек нерешен проблем.

- Осим бирократских проблема, ковид је додатно искомпликовао целу ситуацију. Амбасадори имају лимитирану моћ, али могу да скрену пажњу матичним државама и властима о неоходности да овај гранични прелаз продужи радно време. Тако бисмо помогли људима који раде с обе стране границе, али и привреди - рекла је амбасадорка Силвиа Давидоиу.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач је са амбасадорком суседне земље разговарао о неким будућим пројектима, али и о квалитетно реализованим пројектима прекограничне сарадње Кикинде и неколико румунских локалних самоуправа.

Фото: Nikola Lukač, Silvia Dovidiou i Dorel Enače/Grad Kikinda

- Кикинда добро сарађује са румунским партнерима. Разговарали смо и о наредном позиву прекограничне сарадње за период од 2021. до 2027. године, чије се отварање очекује почетком идуће године. Било је речи и о брзој саобраћајници која ће повезати Сомбор и Кикинду, односно граничне прелазе Бачки Брег и Наково, а тиме и суседну Румунију - изјавио је Лукач.

Генерални директор „Зопаса” Дорел Еначе наглашава да су у Кикинди у локалној заједници пронашли правог парнера.

- Односи са градоначелником и локалном администрацијом су више него одлични. Повећавамо број запослених из Кикинде у нашој румунској фабрици, где смо запослили 250 радника из Кикинде. Иначе, кад је фабрика отворена, на челу је био румунски менаyмент. На руководећим местима били су и људи из Италије. Сад је менаyмент српски, осим једне особе. Веома смо поносни на сва достигнућа у овој фабрици - рекао је Дорел Еначе.

Према речима Еначеа због ковид ситуације пролонгирани су развојни планови, који су подразумевали пребацивање једне производне линије из Румуније у Кикинду и додатно запошљавање.

М. Митровић

Пројекат „Правовремено у Кикинди“ реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести