Гојковић: Кикинда има велики потенцијал за културни туризам

КИКИНДА: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је током посете Кикинди да тај град има велике потенцијале за развој културе и културног туризма.
Kikinda Foto: Dnevnik.ra
Фото: Dnevnik.rs

Она је обишла "Сувачу", једини преостали млин на „суви“ погон у нашој земљи, наводећи да је то изузетно значајан пројекат, те да је финансиран из средстава ИПА фондова, а у сарадњи с Мађарском.

Гојковић је рекла да јој је драго што је данас први пут имала прилику да види како је некада изгледао стари млин на вучни погон, а похвалила је и радионице намењене деци, где млади могу да се упознају са обичајима и нашом традицијом.

"Овај потенцијал, Сувачу, треба искористити", поручила је.

Гојковић је с градоначелником Кикинде Николом Лукачем разговарала о томе да се простор у дворишту Суваче након партерног уређења прилагоди едукативним радионицама на отвореном.

Лукач је навео да се разговарало и о другим озбиљним пројектима попут Терре, АДЗНМ ''Гусле'', Градском тргу, Културном центру, али и о фасадама које красе центар града.

"Све су то пројекти које ћемо заједничким средствима из градског буџета и средствима Покрајине гледати и да реализујемо", рекао је Лукач.

Град Кикинда ће, додао је, урадити стратегију развоја културе која ће дефинисати смернице у наредних десетак година, а уз подршку Министарства и Владе намера им је да конкуришу за националну престоницу културе.

Од неколико десетина хиљада млинова које су покретали коњи преостале су свега три суваче у Европи - у Сарвашу у Мађарској, Отоку у Хрватској и ова у Кикинди, подигнута 1899. године.

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести