Глумац Виктор Савић на Царској бари: Шетња кроз непроходну мочвару

ЗРЕЊАНИН: Глумац Виктор Савић поделио је са својим пратиоцима на Инстаграму фотографију са Царске баре, у околини Зрењанина.
v
Фото: Youtube Printscreen

-Шетњица кроз непроходну мочвару – кратко је Савић описао ову фотографију и ставио неколико ознака из којих се може закључити да је у специјалном резервату природе снимао емисију „Веслом кроз Војводину“.

Познато је да Виктор Савић ужива у најразличитијим изазовима и авантурама у природи. Стога не чуди што је прихватио да буде водитељ овог серијала, чија је ауторка Тамара Грујић. Како је раније саопштено, серијал “Веслом кроз Војводину” ће на најбољи начин, сликом и речју, приказати реке, канале, језера, заштићена природна подручја и бројне дестинације на подручју Војводине.

Ауторка, најпознатија по хуманости и серијалу „С Тамаром у акцији“, и сценаристи серијала, предвидели су да знаменитости Војводине и њену муликултуралност упознају са воде, искључиво веслајући, без употребе моторних чамаца.

Специјални резерват природе “Стари Бегеј – Царска бара” налази се на 17 километара јужно од Зрењанина и око два километра од магистралног пута Зрењанин – Београд. Заузима површину од око 1.600 хектара.

Аустроугарски престолонаследник Фердинанд радо је ловио по просторима ове баре, те отуда и назив  “царска”.

Посебну природну вредност комплексу Царске баре и напуштеног тока реке Бегеј дају мозаичност, водене, травнате и шумске вегетације, као и разноврсност животињских врста.

На подручју Царске баре евидентирано је више од 200 птичјих врста. Међу њима су и праве реткости – примерци угрожених врста чапљи, корморана, гњураца, патака…

Мочварну вегетацију подручја чине интересантне биљне врсте, данас ретке и угрожене, попут белог и жутог локвања или мочварне орхидеје. Простор око баре обрастао је дугогодишњим засадима врбе и тополе.

        Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести