Ђорђе Милићевић отворио „Данe европске баштине“ у Бачу

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас на Тврђави Бач, културну манифестацију „Дани Бача-Дани европске баштине“ , чија је овогодишња тематска одредница „Културно наслеђе и природа“.
milicevic1, pokrajisnka vlada
Фото: Ђорђе Милићевић, фото: Покрајинска влада

Милићевић је отварајући манифестацију подсетио да су афирмација културног идентитета и различитости, као и упознавање са наслеђем, a тиме и продубљивање међусобног разумевања људи из различитих средина, били основни мотиви да Савет Европе 1991. године установи појам из ког је потекла идеја о манифестацији „Дани европске баштине“ .

„Тиме је отворен простор да сваки део нашег континента прикаже оно што је у његовој традицији највредније и да то подели са другима.Тако је, у ствари, на широком европском плану дефинисана својеврсна формула међусобног преплитања и узајамног давања, која нама у Србији и Војводини није непозната, напротив. Управо је преплитање и међусобно обогаћивање различитих националних, конфесионалних и културних идентитета једно од наших највећих богатстава - богатстава на које заиста можемо да будемо поносни“, рекао је у Бачу потпредседник Милићевић.

Фото: Покрајинска влада

Потпредседник Покрајинске владе је истакао да је приоритет Покрајинске владе апсолутно очување и развијање богатства различитости нашег поднебља. Нагласио је да је реч о вековним вредностима и благу, које смо добили на чување да их неокрњене оставимо будућим генерацијама.

Милићевић је указао и на то да су мало где, као што су у Бачу, на тако малом простору расути бисери традиције попут древне тврђаве, прелепог православног манастира Бођани, изузетног фрањевачког самостана и природне лепоте. Зато је, како је рекао, брига о њима заједнички задатак.

Фото: Покрајинска влада

Милићевић је у прилог овоме посебно истакао још једну чињеницу, да је УНЕСКО баш ове, 2017. године Бачко Подунавље којем, поред општина Апатин, Сомбор, Оџаци и Бачка Паланке, припада и општина Бач, прогласио за свој резерват биосфере поводом чега су данас добитници Унескове повеље биосфере. Стога се, како је на крају рекао Милићевић, с правом очекује од нас да свакодневно водимо рачуна о очување културног наслеђа и природних лепота овог дела Бачке, и честитао данашњу манифестацију домаћинима.

Фото: Покрајинска влада

На Бачкој Тврђави уручене су данас и повеље Резерват биосфере Бачко Подунавље од стране Унеска прредставницима Завода за заштиту природе Војводине, Парк Тиквара, Горње Подунавље и представницима општине Бач, Бачка Паланка, Апатин, Оџаци и Сомбор. Тим поводом обратио се покрајински огсекретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић.

Почасни гост cвечаности поводом отварања манифестације био је амбасадор Републике Кипар Константинос Елиадес, који је истакао да је Војводина пример европских вредности, а данас у Бачу је пружена потврда и за значајно место, које заузима у погледу очувања културне баштине, али и као значајан резереват природе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић навео је да је бити данас у Бачу, заправо исто као бити у Европи. Истичући задовољство због велике могућности да Тврђава у Бачу буде под заштитом УНЕСКА, изразио је уверење да ће се на томе и истрајати. Он је поручио и да ће Србија да истраје на свом путу ка Европској унији, по мери својих грађана, и изразио увереност да ћемо у том приступању имати статус равноправног партнера.

Фото: Зоран Ђорђевић, фото: Покрајинска влада

Председник Општине Бач Драган Сташевић навео је да ова највећа манифестација у општини Бач, посвећене културном наслеђу и природи, заправо представљају синоним за саму општину. Он је указао да су културно наслеђе и природа нешто што се не може изменити, већ нешто по чему се људи препознају и чиме се овај крај поноси.

Фото: Покрајинска влада

Дани европске баштине обележавају се од 2002. године у око 50 европских држава, програмима чији је циљ да се широкој јавности представи културно наслеђе и истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа.

Фото: Покрајинска влада

Свечаности отварања манифестације у Бачу присуствовали су и амбсадорка Словачке Дагмар Репчекова, представници дипломатског кора и представника Комисије за сарадњу са УНЕСКО, јавних предузећа, суседних општина, као и гости из Косовске Митровице, Вуковара, Тутина, Инђије и Старе Пазове''.

Фото: Покрајинска влада

Дани Бача биће завршени у недељу, бројним спортским дешавањима.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести