Десет представа на 28. ФЕП-у од 18. до 21. августа

БАЧКА ПАЛАНКА: Фестивал еколошког позоришта за децу и младе биће одржан од 18. до 21. августа у Бачкој Паланци.
2
Фото: Промо

Тема 28. ФЕП-а је кретање и са позориштем у Бачку Паланку допутоваће представе и пријатељи из разних земаља, уз које ће бити размењиване идеје, инспирацију и љубав према позоришту, поручују организатори ове традиционалне манифестације. Како додају, широм Бачке Паланке ће заједно са гостима и посетиоцима прославити 28. ФЕП и заједно изаћи у сусрет новим позоришним радостима и еколошким авантурама.

Ове године на конкурс Фестивала еколошког позоришта за децу и младе било је пријављено више од 50 позоришних представа из целог света.

- Нажалост, ни након две године пуне изазова у организацији Фестивала, због отежаног путовања услед мера које су биле на снази због пандемије вируса Ковид 19, криза не јењава. Сада се свет суочава са ратним сукобима, а већ је осетна и нова финансијска криза као последица рата, која погађа све земље света и која се одражава на све сегменте живота, а нарочито на културу. Ипак, међу овогодишњим пријавама Уметнички одбор Фестивала имао је веома богат избор представа из земље и региона, те у уметничком смислу, бачкопаланачка публика неће остати ускраћена за квалитет и садржајност фестивалског програма, а све то захваљујући организационом тиму Фестивала који је уложио велики напор да се овакав међународни програм ипак реализује – саопштавају из организације ФЕП-а.

Основни критеријуми за селекцију представа били су, као и увек, њихов уметнички квалитет и могућност извођења представа у техничким условима које Фестивал поседује. Осим тога, ове године све селектоване представе морале су на неки начин да одговоре на овогодишњу тему „Кретање”, која тежи да укаже на више проблема којима је заједничко кретање: избегличка криза –  однос према избеглицама и мигрантима на локалу и у свету као и однос према другачијима уопште; еколошка криза – кретање у природи и живот наше планете у тренутку највеће еколошке кризе и климатских промена; путовања – ограничење кретања услед пандемије изазване коронавирусом; покрет – слобода тела да се креће у природи.

Више информација о појединачним представама, месту и времену одржавања, као и о овогодишњим радионицам и о самом фестивалу, заинтересовани могу пронаћи на званичном сајту Фестивала еколошког позоришта за децу и младе - феп.орг.рс.

        Т. П.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести