Данас почињу Мајске игре у Бечеју

БЕЧЕЈ: Мајске игре које се одржавају по 62. пут и најстарији су домаћи фестивал сценског стваралаштва деце, а временом су се прошириле на сценско стваралаштво младих, почињу данас у Бечеју.
„Bajka o vitezu bez konja” otvara festival Foto: Dnevnik.rs
Фото: „Бајка о витезу без коња” отвара фестивал Фото: Дневник.рс

До петка ће бити одиграно 12 представа, по шест дечијих и омладинских. Селектор овогодишњих Игара Александар Ђинђић пред собом је имао понуду рекордних 55 представа.

- Немам намеру да образложење селектора буде критика, придика или предавање, али морам да приметим да ме је квалитет представа, у неку руку, разочарао - искрен је селектор Александар Ђинђић. - Остао сам затечен начином на који се вође драмских студија или радионица односе према сценском стваралаштву. Наравно, то се не односи на све. Желим да заштитим домаћина, Градско позориште Бечеј, које ће у такмичарској конкуренцији од 12 представа имати чак три. Иако сам замољен да према домаћину будем и ригорознији, што није чест случај, нисам могао да зажмурим пред неоспорним квалитетом бечејских представа.

Церемонија свечаног отварања је данас од 11.30 сати, а током дана ће бити изведене две дечије представе домаћина. У подне је на програму представа Марте Гушњовске „Бајка о витезу без коња“ у извођењу Школице глуме Градског позоришта Бечеј и режији Мирјане Колунyић Кузмановић, а од 15 сати на сцени ће се наћи представа Бранка Милићевића Коцкице „Јулија и Ромео“ у режији Анете Туцаков и извођењу Дечијег драмског студија Градског позоришта Бечеј.

И другог дана на сцени ће бити две представе, али у конкуренцији омладинских. Од 16,15 сати на програму је представа „Оркестар Титаник“, коју је на текст Христа Бојчева режирала Ивана Милосављевић, а актери на сцени су млади глумци ЈУ Католичког школског центра „Свети Фрањо“ Опће гимназије у Тузли. Два сата касније биће изведена представа на мађарском језику „Ништа“ у извођењу драмске групе „Фабула Раза“ из Суботице, коју су режирали Хермина Ердељи Грегуш и Залан Грегуш.

У среду су на програму, од 10 сати „Алиса у земљи чуда“, у режији Марице Лазић а извешће је Драмски студио ОШ „Свети Фрањо“ из Тузле. Поподне су представе за младе. Од 12,30 сати Академско позориште СКЦ Ниш извешће представу „Мамин дашак у свемиру“, коју је режирао Душан Матејић. Омладинска сцена позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића од 17 сати игра ауторски пројекат Иване Терзић „Хајде да не журимо“.

„Чаробњак из Оза“ у режији Теодоре Марчета и Александра Милковића извешће у четвртак од 10 сати Позоришна радионица КЦ Инђија. У подне су „Танки зодови“, Мине Ћирић и Милана Церовића коју изводи АКУД Универзитеа у Београду „Бранко Крсмановић“. Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј представиће се од 19 сати делом Вилијема Голдинга „Господар мува“, које је режирао Игор Павловић.

Последњег дана фестивала од 10 сати на програму је представа „Кључ маште“ КЦ Кула, коју је написао и режирао Слободан Ногавица. Најзад, у 12.30 сати је „С оне стране бајке“ Градског позоришта Јагодина, коју је режирао Петар Митић.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести