Царска бара добија осматрачницу, видиковац и нови катамаран

ЗРЕЊАНИН/НОВИ САД: Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег уручио је уговор вредан пет милиона динара представницима Установе  „Резервати природе Зрењанин“ – Специјалном резервату природе „Царска бара“, за суфинансирање пројекта „Чувамо природу, штитимо Царску бару“.
carska bara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ерцег је подсетио на то да је ресорни секретаријат ова средства издвојио у оквиру конкурса намењеног суфинансирању  пројеката – за капитална улагања, која реализују управљачи заштићених подручја на територији АП Војводине у 2022. години.

Циљ конкурса је унапређење управљача заштићеног подручја, а Секретаријат је у овом конкурсном циклусу капитално улагање усмерио у Специјални резерват природе „Царска бара“. Средства ће бити употребљена за изградњу осматрачнице и видиковца и за куповину неопходне опреме која треба да побољша рад управљача, односно њихових чувара природе који се старају да ово заштићено добро буде очувано у складу са свим еколошким стандардима и стандардима природе, истакао је Ерцег.

Он је указао на то да ће осматрачница и видиковац представљати значајну туристичку инфраструктуру по угледу на резервате природе и националне паркове широм света. Унапређење овог подручја допринеће томе да управљач може да прими већи број туриста, љубитеља природе и ђака, и да организује непосредне едукације.

Специјални резерват природе ′Царска бара′ је резерват природе који лежи између три града – Београда, Новог Сада и Зрењанина, у међуречју Тисе и Бегеја. Ово место карактеришу изузетне природне лепоте и богата флора и фауна са 500 биљних врста и 250 врста птица, подсетио је Ерцег и додао да очување овог резервата природе од међународне важности заштићеног Рамсарском конвенцијом представља важан задатак за нашу покрајину.

Фото: vojvodina.gov.rs

Ресорни секретар је је истакао да ће наредни период бити изазов за реализовање нових пројеката којима треба ојачати рад управљача заштићених подручја и што боље се заштитити од евентуалних  штетних последица, попут пожара који су се у претходном периоду догодили управо на овом подручју.

Директор „Резервата природе Зрењанин” Дејан Јованов истиче да је ово велика помоћ за Установу, као и за Специјални резерват природе „Царска бара“.

Средства која смо добили од ресорног секретаријата искористићемо за изградњу осматрачнице и видиковца, као и за куповину новог катамарана, који ће у великој мери побољшати туристичку понуду овог заштићеног подручја. Посебно је важно то што ћемо набавити и двоосовинску приколицу са противпожарном опремом, јер сматрамо да ће пожари у будућности бити једна од највећих опасности по заштићена подручја, нарочито оваква као што је Царска бара, као и опрему за моторни чамац која ће нам омогућити много бржи излазак на терен, истакао је Јованов и додао да ће милион динара, са колико учествује ова установа, бити утрошено за два „Јамахина“ мотора у циљу што ефикаснијег чуварског надзора.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести