Биће распевано и разиграно крај Тисе

БЕЧЕЈ: Будући да су јуче како доликује обележили крсну славу – Преподобна мати Ангелина српска, чланови КУД „Ђидо“ из Бечеја данас су акценат ставили да традиционалну, седму по реду, атрактивну манифестацију „Бечеј Фолк Фест“.
д
Фото: Dnevnik.rs

Бина је већ постављена на централном градском тргу, а вечерас у 19 сати улицама ужег центра града продефиловаће учесници у традиционалним ношњама. Концерти током четвородневне манифестације почињу у 20 сати и, наравно, бесплатни су.

И ове године „Бечеј Фолк Фест“ се одржава под покровитељством УНЕСКО, а окупиће учеснике из Босне и Херцеговине, Бугарске, Мексика, Румуније, Словачке и Словеније, али и Културно-уметничких друштава из наше земље: „Венац“ из Грачанице, „Петефи Шандор“ из Бечеја, „Соња Маринковић“ из Новог Сада и, наравно, домаћи „Ђидо“.

- Биће ово прилика да премијерно изведемо нове две кореографије: Биначка Морава и Игре из околине Пирота. Како ће наши ансамбли различитих узраста наступати сваке вечери, тако ће посетиоци имати прилику да виде комплетну лепезу нашег стваралаштва. Радујемо се сваком наступу, а поготово оваквом дружењу и то у нашем граду. Очекујемо исту позитивну енергију из гледалишта и уживање ће бити обострано - вели уметнички руководиоц КУД „Ђидо“ Горан Думановић.

Вечерас ће, после дефилеа, наступити гости из Босне и Херцеговине, тачније Источног Сарајева, Румуније, Словачка, Словеније, овдашњи „Петефи Шандор“ и „Ђидо“. Сутра је целовечерњи концерт КУД „Венац“ из Грачанице са Косова и Метохије, уз једну кореографију „ђидоваца“. Треће и четврто вече ће наступити, готово, исти ансамбли с различитим програмом и то из Бугарске, Мексика, Румуније, Словеније и „Ђида“, уз напомену да ће се у понедељак, треће вече фестивала, представити и новосадски КУД „Соња Маринковић“.

Атрактивну манифестацију прати низ пратећих активности од којих се издваја Етно базар на градском тргу, па ће посетиоци имати прилику да уживају и купе рукотворине вредних домаћица. Биће и путујућа изложба фотографија „Ципела главу чува, шубара је краси“, коју је приредила Омладинска секција ЦИОФФ Србије.

„Ђидовци“ не пропуштају да нагласе допринос локалне самоуправе и бројних привредника, предузетника и пријатеља КУД „Ђидо“ у организације овако масовне међународне манифестације у области културе.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести