Жути прслуци окупирали наплатне рампе на аутопутевима

ПАРИЗ: Француски демонстранти "жути прслуци" изазвали су данас хаос у соабраћају након што су окупирали наплатне рампе на аутопутевима и неке запалили.
e
Фото: pixabay.com

Највећи француски оператер Ванси Ауторут саопштио је да су демонстрације биле одржане на 40 места на путној мрежи коју покривају и да је неколико делова аутопута тешко оштећено, највише на југу Француске.

Бандол наплатна рампа, источно од Марсеља на југу Француске, оштећена је у пожару током ноћи, а аутопут А50 је затворен, саопштио је Ванси Ауторут, чија се мрежа налази углавном на југу и западу Француске.

Неколико људи је настарадало у несрећма на путу током протеклих седмица, углавном на местима где су демонстранти блокирали путеве.

"Жути прслуци" су добили такав назив због флуоресцентних прслука које носе на протестима који су почели средином новембра.

Демонстрације су почеле као протест против повећаних такси за гориво, али су касније прерасле у протест против политике француског председника Емануела Макрона.

Током протекле четири суботе демонстранти су палили аутомобиле, пљачкали радње и сукобљавали се са полицијом у Паризу и другим градовима, док су протеклог викенда демонстрације биле мање и мирније него претходних викенда.

Демонстранти, љути због нових ограничења брзине, такође су оштетили или уништили на стотине радара широм Француске. 

Радарс-ауто.ком процењује да је до средине протекле седмице оштећено најмање 1.600 радара, око половине свих радра у Француској, док је 250 у потпуности уништено.

Француска држава ће изгубити неколико десетина милиона евра у приходима због тога јер су 2017. радари донсили приход од око 84 милиона евра месечно.

Ванси Ауторут предвиђа да ће њихово поновно постављање коштати неколико десетина милиона евра, а ту су и изгубљене путарине јер су демонстранти пуштали на хиљаде возача на аутопутеве без плаћања путарина.

Ванси планира да пошаље рачуне возачима који нису платили путарину, а чије су таблице снимиле камере за надзор протекле четири седмице.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести