УН осудиле нападе Хута на Саудијску Арабију

ЊУЈОРК: Уједињене нације осудиле су нападе јеменских Хута беспилотним летелицама и балистичким ракетама на Саудијску Арабију и изразиле забринутост због саудијских узвратних осветничких ваздушних напада, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.
ujedinjene nacije
Фото: pixabay.com

Он је позвао све стране да се придржавају својих обавеза према међународном хуманитарном праву, преноси Ројтерс.

Заиста је врло једноставно - такве акције штетне су по напоре у посредовању које спроводи наш специјални изасланик Мартин Грифитс, рекао је Дижарик новинарима.

Министарство енергетике Саудијске Арабије саопштило је јуче да је један дрон погодио базу резервоара за нафту у луци Рас Танура, једној од највећих светских лука за испоруку нафте, док су гелери балистичке ракете пали у близини резиденцијалне четврти Сауди Арамкоа у Дахрану.

Није било жртава нити је причињена материјална штета.

Претходно је јеменски побуњенички покрет Хути саопштио да је испалио 14 беспилотних летелица и осам балистичких пројектила на објекте нафтне компаније ''Сауди Арамко'' и на војне циљеве у саудијским градовима Дамам, Асир и Џазан.

Ројтерс је пренео да је коалиција предвођена Саудијском Арабијом извршила ваздушне нападе на главни град Јемена Сану, тврдећи да је пресрела 12 беспилотних летелица које су Хути послали на циљеве у Саудијској Арабији.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом је саопштила да је операција у Јемену изведена у складу са међународним правом.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести