У протестима у ФРА најмање троје погинулих, на стотине повређених

ПАРИЗ: Најмање три особе су настрадале, а на стотине је повређено од 17. новембра када је почео протест "жутих прслука" у Француској. 
d
Фото: EPA/YOAN VALAT

Француски радници запослени у Хитној помоћи придружили су се данас антивладиним протестима, док се француски премијер Едуар Филип састао са политичким ривалима у покушају да смањи бес грађана након насилних немира који су погодили Париз, пренео је АП.

На десетине кола Хитне помоћи блокирало је мост који води ка националној скупштини, а припадници полиције стајали су да би их спречили да се приближе згради парламента.  
То је био најновији у низу протеста против владе француског председника Емануела Макрона.

Макрон, који се вртаио са самита Г20 одржаног у Аргентини одржао је јуче хитну седницу о безбедонсти и влада није искључила могућност увођења ванредног стања.
У суботу, више од 130 особа је повређено, а 412 је ухапшено у француској престоници. 

Полиција је одговорила сузавцем и воденим топовима, затворивши на десетине улица и метро станица да би одговорила на протесте. Центар Париза је демолиран а Тријумфална капија исписана графитима против Макрона.
Други протести у земљи били су ненасилни.

Према извештајима француских медија, ученици су се, такође, придружили протестима блокиравши на десетине средњих школа широм земље.
Након сусрета са премијером, лидер социјалиста Оливије Фор затражио је од Филипа да одустане од повећања пореза.

Филип ће покушати да смањи тензије током ове седмице пре евентуалних нових протеста за викенд, сутрашњим разговорима са представнцима "жутих прслука", а чланови парламента ће, такође, разговарати током седмице о француској друштвеној кризи.
У међувремену, синдикат ЦГТ позвао је на одржавање протеста широм Француске 14. децембра. 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести