Тужилаштво тражи притвор, а Груевски безусловну слободу 

СКОПЉЕ: Државно тужилаштво у Скопљу затражило је данас притвор за свих 36 ухапшених који су оптужени да су учествовали у насиљу у Собрању 27. апрла ове године, када је први пут за председника македонског парламента изабран Албанац Таљат Џафери. 
makedonija tanjug
Фото: Tanjug

Међу њима је и бивши министар унутрашњих послова и бивши директор Бироа за јавну безбедност Митко Чавков.

У току је саслушање ухапшених, а мера евентуалног притвора ће бити изречена по окончању истражног поступка, јавили су македонски медији.

Истовремено, бивши премијер и лидер опозиционе ВМР-ДПМНЕ Никола Груевски је затражио безусловно ослобађање ухапшених и најавио тешку борбу, а потом се придружио грађанима у протесту испред зграде Основног суда у Скопљу, пренео је портал МКД.

Груевски се уочи заказаног протеста обратио новинарима затраживши безусловно заустављање свих политичких прогона које, какоје рекао, спроводи актуелна влада. 

"Ово је последњи чин обрачуна са слободномислећим македонским грађанима који су изразили свој став против тзв. ''тиранске платформе''... То је злоупотреба власти против било кога ко мисли македонски. У питању је држава, то није правда већ су правда закони и Устав који за ову власт не важе. То је стање ропства", оценио је Груевски на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, то је начин да Македонија промени име и идентитет.

"У истом дану када се расправља о владином закону о амнестији за хиљаде криминалаца, терориста овој власти су криви оперска певачица која је мајка троје деце, глумац који је отац троје деце, директор, отац двоје деце, лекар, архитекта ...Власт спроводи законе као на ''дивљем западу'' и елиминише сваког ко другачије мисли, мисли слободно и брине о својој држави. Ово је казна за све који воле ову земљу и њене грађане", рекао је Груевски.

У тренутку када се доносе ослобађајуће пресуде за убице деце на језеру Смилковац и криминалци, приводе се на одговорност оперски певачи, глумац, архитекта, доктор и приписује им се тероризам за шта је минимална запрећена казна 10 година затвора, рекао је Груевски.

Према речима Груевског, улаз грађана у Скупштину 27. априла била је реакција на поступак актуелног премијера и лидера СДСМ Зорана Заева да се насилно за председника парламента изабере Албанац Таљат Џафери.
 

EUR/RSD 117.3612
Најновије вести